Illustrasjon skispor
Anleggstype

Ski- og snøanlegg

Du vil her finne nyttige linker til nasjonale og internasjonale forbund, anleggsmanualer, veiledere og mål til de ulike anleggstypene.

Om ski- og snøanlegg

Akebakker

Akebakker for lek med kjelke eller ski trenger bare snø og en bakke med god nok helling.

Se ellers også Akeanlegg for aking, bob og skeleton.

Alpinanlegg

Alpinanlegg har de siste årene gjennomgått en rivende utvikling. Fra å være en spesialarena for alpin skisport på ulike nivåer, tilrettelegger mange anlegg for nye skidisipliner som skicross, slopestyle, halfpipe og big jump.

Les mer om alpinanlegg på egen anleggsside.

Hoppanlegg

Hoppbakker med tilhørende fasiliteter som dommertårn, trapper, lysanlegg osv. som kan brukes til konkurranser, opplæring, trening og lek, kalles hoppanlegg.

Les mer om hoppanlegg på egen anleggsside.

Hundekjøring

Hundekjøring arrangeres både om vinteren på snø og på sommeren på barmark. I grenen nordisk stil bruker man ski, men også grenen slede finnes. Det er også mange som benytter seg av trekkehund i friluftslivet.

Les mer om hundesportanlegg på egen anleggsside.

Langrennsanlegg og -løyper

Et godt, moderne langrennsanlegg er laget slik at det finnes mange variasjonsmuligheter, ved flere alternative løyper i området rundt anlegget, med avkortingsmuligheter slik at løypene kan varieres etter behov. Løypene kan være lange og korte, kuperte eller flate.

Les mer om langrennsanlegg på egen anleggsside.

Rulleskiløyper

Rulleski har alltid vært og er fortsatt en av de mest langrennsspesifikke måter å trene på i sommerhalvåret. Rulleski har først og fremst vært brukt av konkurranseløpere, men har de siste årene også blitt populært blant mosjonister og deltakere i turrenn.

Les mer om rulleskiløyper på egen anleggsside.​​​​

Skileikanlegg

Skileik er spontan samhandling mellom barn på ski i et miljø som utfordrer grunnleggende bevegelser (grovmotorikken).

Les mer om skileikanlegg på egen anleggsside.

Skiskytteranlegg

Et skiskytteranlegg har i tillegg til langrennsløyper også en skytterstadion og plass for strafferunder.

Les mer om skiskytteranlegg på egen anleggsside.

Snowpark

Anlegg for freestyle-, freeski- og snowboard kalles snowpark. Konkurranseformen Freestyle består av 4 grener; kulekjøring, skicross, halfpipe og big jump. I tillegg finnes anleggsformen park og vannhopp. Freeski er en type alpint, der man gjør triks og hopp, med innslag av parker med rails og andre hinder. Snowboard kjøres gjerne også i park, eller halfpipe. 

Les mer om snowpark her.

Freeski og freestyle på Norges Skiforbunds anleggsweb

Brettforbundet

Snowboard organiseres av sæforbundet Brettforbundet. Brettforbund er et resultat av sammenslåingen av Norges Snowboardforbund, Norsk Organisasjon For Rullebrett og Norges Surfforbund (det senere var tidligere en del av Norges Seilforbund).

Hjemmeside Brettforbundet

​Norges Skiforbund

Norges Skiforbund (NSF) skal arbeide for at alle mennesker gis mulighet til å utøve idrett ut fra sine ønsker og behov. Visjonen deres er Mange, gode og glade skiløpere. Gode, tidsriktige og snøsikre skianlegg er en av de viktigste forutsetningene for vekst og utvikling av skiidretten. NSFs formål er å lede norsk skiidrett og arbeide for å utvikle egen aktivitet, organisasjon, økonomi og ansatte, slik at forbundet imøtekommer de krav og utfordringer som Norges Skiforbunds medlemmer, norsk idrett og internasjonal idrett stiller, samt å representere skiidretten internasjonalt (NSFs lov §1).

Anleggsportal

Norges Skiforbund sin anleggsportal finner du her.

Norges Skiskytterforbund

Norges Skiskytterforbunds formål er å organisere og fremme skiskyting i Norge og representere idretten internasjonalt. Arbeidet skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. All idrettslig aktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet.

Anleggsveiledning

Norges Skiskytterforbunds anleggsveiledning finner du her.