Hundesportanlegg
Du vil her finne nyttig informasjon om hundesportanlegg, dette inkluderer anlegg for hundekjøring, agility, lydighet, mentaltester, diverse prøver og lignende hundesporter.
Hundekjøreranlegg
Allemannsretten
Hundekjøring er en allemannsrett lovfestet i friluftsloven. I friluftsloven er hundekjøring plassert i samme bestemmelse som sykling og ridning og derfor tillatt på sti og vei i utmark og overalt i fjellet.
Vinterstid er det upraktisk å knytte hundekjøring til stier i utmark fordi stiene da ofte ligger godt gjemt under snøen. Når det ikke er fare for skade, f.eks. skade på ungskog, er det derfor lovlig å kjøre hundespann også utenfor stil og vei. Aktiviteten må skje skånsomt og i tråd med kravet til gode ferdselskultur nedfelt i friluftslovens § 11. Det må ikke kjøres i skogplantefelt.
For å lese om allemannsretten og hva som gjelder for hundekjøring, gå til Miljødirektoratets side: Hvor kan jeg kjøre hundeslede?
Hundekjøring barmark
I hundekjøring på barmark trekker hunden/hundene en vogn eller sparkesykkel/sykkel over en viss distanse. Det finnes også en gren der man løper sammen med én trekkhund. Man bruker grusveier og stier som løyper, etter avtale med kommunen. Det er vanligst at disse løypene også er åpne for allmennheten.
Hundekjøring snø
Ved hundekjøring på snø, trekker hunden eller hundene sin fører. I grenen nordisk stil bruker man ski, men også grenen slede finnes. Hundekjøring på ski bruker lysløyper og låner skianlegg for konkurranser. For sledekjøring bruker man scooterløyper, og da må man søke kommunen om lov for å lage disse løypene.
Hundesportanlegg
Nedenfor listes en rekke hundesporter som er organisert under Norsk Kennel Klub (NKK). Flere av disse grenene benytter seg av lignende anlegg, enten innendørs eller utendørs, avhengig av sportens krav til underlag og fasiliteter. Enkelte grener krever spesialtilpassede anlegg, mens andre kan gjennomføres på mer allsidige treningsområder. Fordelen med godt tilrettelagte innendørsanlegg er at de gir mulighet for trening hele året, også i båndtvangsperioden. Det samme gjelder tilrettelagte utendørsanlegg som er inngjerdet. Mange av de utendørs aktivitetene og prøvene kan også være gjennomtenkt og tilrettelagt med tanke på skadeforebygging og god dyrevelferd for hundene.
Agility
Agility er en hundesport hvor hunden skal utføre ulike hinder i en gitt rekkefølge og på kortest mulig tid.
Agility trenes og konkurreres både utendørs og innendørs. En agilitybane inneholder forskjellige hinder som hopp, tunneler, slalåm, balansebom, møne og vippe. Underlaget for agility bør være gress, kunstgress eller gummigulv, som gir et jevnt og støtdempende underlag for hundene.
Du kan lese mer om agility på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Spillemidler
Dersom man skal søke om midler til en agilityhall må den ha en størrelse på minimum 25 x 40 meter, med en takhøyde på minimum 4 meter. Lysanlegg skal ha min 500 lux. Det forutsettes at anlegget har tilgang til funksjonelle garderober og toaletter.
Lydighet
Lydighet er en hundesport der hunden skal utføre en rekke øvelser med høy presisjon og god kontakt med fører. Øvelsene inkluderer lineføring, innkalling, apportering og ulike momenter av stå, sitt og dekk på kommando.
Lydighet trenes og konkurreres både innendørs og utendørs. Konkurranser arrangeres ofte på gress-, kunstgress eller grusbaner, samt i ridehaller, idrettshaller eller agilityhaller.
Du kan lese mer om lydighet på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Rallylydighet
Rallylydighet er en hundesport der hund og fører sammen går en bane med ulike skilt som angir øvelser de skal utføre. Øvelsene kombinerer elementer fra lydighet, freestyle og agility.
Rallylydighet utøves både innendørs og utendørs, på baner med gress, grus eller kunstgress. Innendørs konkurranser holdes i idrettshaller, ridehaller eller agilityhaller med kunstgress eller gummigulv som underlag. Hoppehinder er maks 40 cm høye.
Du kan lese mer om rallylydighet på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Kreativ lydighet
Kreativ lydighet, som inkluderer freestyle og heelwork to music, er en hundesport hvor hund og fører fremfører en koreografert rutine til musikk.
Sporten utøves innendørs i lokaler med godt underlag, som idrettshaller, agilityhaller eller egne scener tilpasset konkurranser. Du kan lese mer om kreativ lydighet på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Smeller
Smeller er en hundesport basert på nesearbeid, der hunden skal identifisere spesifikke lukter og markere dem i ulike miljøer.
Smeller trenes og konkurreres både innendørs og utendørs. Innendørs brukes treningshaller, lagerbygninger og industriområder, mens utendørs søk kan foregå i skog, parkeringsplasser og bymiljø.
Du kan lese mer om smeller på Norsk Kennel Klub sin nettside.
RIK
RIK omfatter flere disipliner innen brukshundarbeid, inkludert spor, lydighet og beskyttelsesarbeid.
Konkurranser og trening foregår på lydighetsbaner, i skog eller jorder for sporarbeid, samt på egne områder for beskyttelsesarbeid med figurant.
Du kan lese mer om RIK på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Vannprøver
Vannprøver er en hundesport der hunden utfører ulike oppgaver i vann, som svømming, apportering og samarbeid med fører i båt.
Prøvene gjennomføres i innsjøer eller egnede vannområder, og det brukes ofte båter, redningsutstyr og markeringsbøyer.
Du kan lese mer om vannprøver på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Brukshundsport/-prøver
Brukshundsport inkluderer ulike øvelser som spor, felt- og rundering, der hunden skal søke etter personer eller gjenstander i et definert område.
Brukshundprøver gjennomføres i skogsområder, åpne felt og på treningsbaner for lydighet og hinderarbeid.
Du kan lese mer om brukshundsport på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Lure coursing
Lure Coursing er en hundesport der mynder jager en kunstig hare som trekkes i høy hastighet over en bane med svinger og varierende terreng.
Lure Coursing gjennomføres på store, åpne gressområder eller sandfelt og krever et motorisert lokkehareanlegg med linjesystem.
Du kan lese mer om Lure coursing på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Mentaltester
Mentaltester evaluerer hundens reaksjoner på ulike stimuli, som ukjente objekter, lyder og fremmede mennesker.
Testene utføres utendørs på spesialtilrettelagte områder med ulike teststasjoner og utstyr som dukker, lydkilder og bevegelige figurer.
Du kan lese mer om mentaltester på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Trekkhundprøver
Trekkhundprøver må ikke forveksles med hundekjøring. Trekkhundprøver er en utholdenhetssport der hundene trekker enten slede på snø eller vogn på barmark over ulike distanser. Prøvene organiseres av Norsk Kennel Klub (NKK) og fungerer mer som en brukstest enn en tradisjonell konkurranse. De brukes ofte for å avle frem og godkjenne trekkhunder til arbeid eller konkurranse.
Prøvene arrangeres på snø- og vinterløyper for sledekjøring, samt på grusveier og stier for barmarkskjøring med vogn.
Du kan lese mer om trekkhundprøver på Norsk Kennel Klub sin nettside.
Norges Hundekjørerforbund
Norges Hundekjørerforbund (NHF) er en nasjonal organisasjon for hundekjøring. Formålet deres er å fremme hundekjøring i Norge, herunder bidra til samarbeid mellom lagene, og representere idretten internasjonalt. NHF organiserer grenene nordisk, slede og barmark. Hundekjøring arrangeres både om vinteren på snø og om sommeren på barmark. Det er også mange som benytter seg av trekkehund i friluftslivet.
Dersom du skal anlegge løyper for hundekjøring anbefler vi at du tar kontakt med forbundet: Norges Hundekjørerforbund.
Norsk Kennel Klub
Norsk Kennel Klub (NKK) er en sentral organisasjon for hundeeiere i Norge, med over 100 000 medlemmer og rundt 270 tilknyttede klubber og forbund. NKK organiserer en rekke hundesportgrener som agility, lydighet, og brukshundsport, og jobber for å fremme hundehold og dyrevelferd i Norge. Gjennom sine aktiviteter og konkurranser skaper NKK et bredt fellesskap for hundeinteresserte i hele landet.
Dersom du skal bygge eller tilrettelegge for ulike hundeportgrener underordnet Norsk Kennel Klub anbefaler vi at du tar kontakt med forbundet: Norsk Kennel Klub
Spillemidler
For informasjon om hvilke typer anlegg for hundesport som kan søke om tildeling av spillemidler, kan du lese kapittelet "2.6.20 Hundesportanlegg" i Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet - for tildelinger i 2025.