Veilederen gir praktiske råd for planlegging og bygging av idrettsanlegg for å følge opp regjeringens visjon og gjeldende lover for universell utforming.
Hva er universell utforming?
Universell utforming er utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpasning eller en spesiell utforming.
Universell utforming er en strategi for planlegging og utforming av produkter og omgivelser for å oppnå et inkluderende samfunn med full likestilling og deltakelse for alle. Virkemidlene er fysiske løsninger som kan brukes av alle. Et samfunn uten barrierer er en forutsetning for å kunne delta i utdanning, arbeidsliv, kultur, idrett og sosialt liv.
Om veilederen
Veilederen er utarbeidet i et samarbeid mellom Terje Roel og medarbeidere i Deltasenteret og Kulturdepartementet. Den er en videreføring og oppdatering av tilsvarende veileder utgitt i 2008, som i sin tur avløste tidligere publikasjoner om temaet.
Huskelisten nedenfor er hentet fra side 4 i veilederen og gir nyttige påminnelser om viktige prinsipper for planlegging og tilrettelegging av idrettsanlegg.
Husk at:
- alle ønsker i utgangspunktet å kunne klare seg selv.
- et idrettsanlegg skal kunne brukes av alle, inkludert utøvere, publikum, trenere og personer i andre roller som f.eks speaker eller banepersonell.
- alle skal ha adgang til alle aktivitetsflater, klubblokaler, møterom, publikums- og serviceområder.
- alle brukergrupper må få anledning til å komme med innspill i planprosessen.
- det er viktig å skape et oversiktlig idrettsanlegg som er lett å finne fram i.
- god planlegging gir lavere kostnader til universell utforming.
- evakuering og rømningsvei gjelder for alle brukere.
- et idrettsanlegg skal fungere like godt for alle både i trening, konkurranse, som tilskuer eller utøver, som en møteplass før og etter trening.
- selv om det ikke er personer med nedsatt funksjonsevne blant brukerne i dag, så kan det hende at det er det i morgen