Universell utforming og tilrettelegging
På denne siden finner du oversikt over alt innhold på godeidrettsanlegg.no om universell utforming og tilrettelegging.
Det er et krav fra Byggteknisk forskrift at alle nye idrettsanlegg skal være universell utformet, slik at de kan brukes av flest mulig. Men universell utforming i seg er ikke en garanti for at anlegget legger til rette for paraidrett, da paraidretten ofte har behov for enda bedre tilgjengelighetsløsninger.
Universell utforming
Hva er universell utforming?
Følgende er et utdrag fra veilederen "Universell utforming av idretts- og nærmiljøanlegg":
Universell utforming er et sett premisser som legger til rette for at produkter og omgivelser utformes på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker. Ved å følge noen fastsatte retningslinjer vil man med universell utforming kunne skape produkter eller omgivelser som kan brukes i så stor utstrekning som mulig, uten behov for videre tilpasning eller en spesiell utforming.
Universell utforming er en strategi for planlegging og utforming av produkter og omgivelser for å oppnå et inkluderende samfunn med full likestilling og deltakelse for alle. Virkemidlene er fysiske løsninger som kan brukes av alle, ved at alle behov har blitt tenkt på under planleggingsprosessen. Et samfunn uten barrierer er en forutsetning for å kunne delta i utdanning, arbeidsliv, kultur, idrett og sosialt liv. Gjennom sju prinsipper bidrar universell utforming til å sikre grunnleggende menneskerettigheter og hindre diskriminering.
7 prinsipper om universell utforming
- Like muligheter for bruk: Utformingen skal være brukbar og tilgjengelig for personer med ulike ferdigheter.
- Fleksibel i bruk: Utformingen skal tjene et vidt spekter av individuelle preferanser og ferdigheter.
- Enkel og intuitiv i bruk: Utformingen skal være lett å forstå uten hensyn til brukerens erfaring, kunnskap, språkferdigheter eller konsentrasjonsnivå.
- Forståelig informasjon: Utformingen skal kommunisere nødvendig informasjon til brukeren på en effektiv måte, uavhengig av forhold knyttet til omgivelsene eller brukerens sensoriske ferdigheter.
- Toleranse for feil: Utformingen skal minimalisere farer og skader som kan gi ugunstige konsekvenser, eller minimalisere utilsiktede handlinger.
- Lav fysisk anstrengelse: Utformingen skal kunne brukes effektivt og bekvemt med et minimum av besvær.
- Størrelse og plass for tilgang og bruk: Hensiktsmessig størrelse og plass skal muliggjøre tilgang, rekkevidde, betjening og bruk, uavhengig av brukerens kroppsstørrelse, kroppsstilling eller mobilitet.
Støtteordninger og finansiering
Dersom du ønsker å søke om finansiering til universell utforming av anlegg for idrett og fysisk aktivitet, finnes det flere muligheter:
Offentlige tilskudd
- Spillemiddelordningen – Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet (V-0732 B/2024)
- Bufdir – Tilskudd til universell utforming
Private stiftelser
Andre finansieringskilder
Aktuelle, kanskje spesielt i prosjekter hvor kommunal medfinansiering er begrenset (f.eks. hvis kommunen står på Robek-lista).
- Bankstiftelser
- Energiselskaper og sponsorer
Verktøy og inspirasjon fra ulike organisasjoner
- Opplæringsverktøy "Gode råd" utarbeidet av FFO, SAFO og Unge funksjonshemmede
- FFO Kampanje "Oi, feil i virkeligheten"
- Universell Utforming AS sine publikasjoner
- Viken Idrettskrets temaside om universell utforming
- Sosialt bærekraftige idrettsanlegg og tiltak - Et verktøy fra Gode idrettsanlegg for organisert idrett
- KS nettsider og ressurser om universell utforming
- NRKs ordliste for funksjonsmangfold
Prosjekteksempler og kontaktpersoner
- Senk terskelen – prosjekt for tilgjengelige klubbhus
- Norges Blindeforbund sin side om Idrett og Fysisk aktivitet – Norges Blindeforbund har en egen konsulent for idrett og fysisk aktivitet. Han kan hjelpe deg med informasjon om aktivitetstilbud, sette deg i kontakt med relevante personer innen idrett, kartlegge muligheter i ditt nærområde og gi deg støtte til å komme i gang. I tillegg kan han gi oversikt og bistå med søknader om støtteordninger og utstyr.
- Norges Idrettsfordunds kontaktpersoner innen paraidrett
- Skolen som kulturarena – Veileder (Akershus (tidligere Viken) Fylkeskommune, 2023) – Det finnes også et tilleggsdokument om flerbrukshall som man kan få tilsendt ved å ta kontakt med forfatteren, Bjørn Boge bjorn@bjornboge.no.