Helgasetr er en fremtidsrettet møteplass som kombinerer trening, undervisning og sosialt samvær under samme tak. Med treningssaler, klatrevegg og en allsidig idrettshall, er anlegget skreddersydd for både idrett og fellesskap - og attpåtil universelt utformet.
Anlegget er anbefalt av NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi.
Bakgrunn
Prosjektet har sin bakgrunn i at Trondheimsstudentene trengte mer treningsplass - i og med at studentbyen stadig vokser seg større i antallet studenter.
Flere studenter gir også økende trengsel i treningslokalene til Sit, studentsamskipnaden i Trondheim, og man så at behovet for mer treningsareal var prekært. Til åpningsdagen august 2024, har ca. 20 000 studenter med treningsabonnement måttet fordele seg på hovedsakelig tre sentre - noe som ikke har vært tilstrekkelig.
Siden 1960-tallet har studentene i Trondheim hatt tilgang til idretts- og treningsfasiliteter ved Gløshaugen Idrettsbygg, et steinkast unna NTNU Gløshaugen. Da idrettsbygget ble oppgradert første gang i 2004-2006, økte også antallet studenter som benyttet seg av treningsfasilitetene betydelig, og behovet for mer kapasitet ble tydelig.
Sit satte derfor i gang en studie for å se på mulighetene for å utvide tilbudet. En rapport fra 2008 konkluderte med at det forelå et stort behov for mer plass - til både individuell trening og hallidretter.
I tillegg til nevnte Gløshaugen, har Sit også et treningssenter i Idrettsbygget på Campus Dragvoll, samt ett på Solsiden (Portalen) og Moholt. Et lite senter finnes også på Dronning Mauds Minne høgskole - men dette brukes først og fremst av studentene som tar utdanningen sin ved der.
Videre utvikling
For å gjøre noe med konklusjonen fra 2008, flyttet Sit Trening i 2011 inn i midlertidig leide lokaler på Solsiden (Sit Portalen), samtidig som de jobbet med å finne en permanent løsning.
Målet var å samle trenings- og idrettsfasiliteter med helse- og sosialfaglige utdanninger fra NTNU, som var spredt mellom Tungasletta, Øya og Kalvskinnet. Etter å ha vurdert flere alternativer, kjøpte Statsbygg og Sit en eiendom i Elgesetergate 10-12, hvor Sit eier 31% og Statsbygg eier resterende 69%. Målet med prosjektet var å bygge et flerbruksanlegg for både undervisning og trening og idrett, noe som resulterte i Helgasetr/Øya Treningssenter.
Prosessen skjedde samtidig som gamle HiST (Høgskolen i Sør-Trøndelag) fusjonerte med NTNU i 2016. Plutselig var behovet for mer areal enda større.
Sit Trening - for alle studenter
Sit Trening jobber for at alle Trondheimsstudenter skal være aktive. Treningssenteret i Helgasetr tilbyr mange ulike treningsaktiviteter, og er en del av et større bygg med undervisningsrom, kafé og sosiale områder. Størsteparten av brukerne er studenter i alderen 18-24 år, men bygget er også brukt til lokale og regionale idrettsarrangementer som kamper, serier og mesterskap, der både studenter og andre deltar.
I tillegg kan ansatte og besøkende på NTNU og Sit kunne benytte seg av anlegget.
Den daglige aktiviteten består primært av individuell trening, gruppetimer i regi av Sit Trening, organisert idrett, kamper, samt uorganisert lek og aktivitet. NTNU kan også benytte idrettsarealene til undervisning og forskning på dagtid. NTNUIs basketballlag vil bruke flerbrukshallen som sin hovedarena og hjemmebane.
Det er ingen tvil om at det nye treningssenteret fenger studentene - åpningsdagen var en festdag å regne, og det er en unison enighet om at dette trengte studentbyen Trondheim.
Se studentenes første reaksjon da Øya Treningssenter først åpnet i Helgasetr:
Fakta: Dette er Studentskipnaden i Trondheim (Sit)
Etablert: 1948
Tjenester: Studentboliger, helse- og rådgivningstjenester, treningssentre, kantiner og barnehager
Antall studentboliger: Over 5000 enheter
Treningssentre: 8 lokasjoner totalt (Trondheim, Gjøvik og Ålesund:
- Sit Øya i Helgasetr
- Sit Gløshaugen Idrettsbygg
- Sit Portalen (Solsiden)
- Sit Dragvoll Idrettssenter
- Sit Moholt
- Sit DMMH (Dronning Mauds Minne Høgskole)
- Sit Gjøvik (Mustad Næringspark)
- Sit Ålesund
Medlemskap: Tilbyr et rimelig og lavterskel aktivitets- og treningstilbud for studenter
Visjon: - Vi skaper rom for meningsfulle studentliv
Nettside: sit.no
Om anlegget
Flerbruksanlegget er å finne i Vangslundgate 2 i Trondheim. Det er ingen vanlige bilparkeringsplasser her, men det finnes 3 HC-plasser og omtrent 450 sykkelparkeringsplasser, både i kjelleren og på gateplan. Studentersamfundet i Trondheim ligger bare noen få minutter unna hvor du finner et knutepunkt for kollektivtransport.
Anleggets innhold
Sit Helgasetr har et bredt utvalg av fasiliteter fordelt på flere etasjer. De ulike etasjene er i stor grad tilrettelagt for ulike brukergrupper og ulikt aktivitetsnivå. Andre etasje er i stor grad tilrettelagt for nybegynnere, men møller og styrkeapparater som gir mulighet til å komme i gang med trening og aktivitet i fred og ro. Dette er med å senke terskelen, og du kan nyte utsikten over Elgeseterparken og se forbipasserende uten å føle deg observert. Første etasje er utstyrt med et bredt utvalg av manualer og styrkeapperater, perfekt for de som har trent en stund og vet hva de trenger. Med de store flotte vinduene kan denne etasjen fungere som et show-vindu, da forbipasserende får innblikk i hva senteret kan tilby. I under etasjen finner man et rom for tyngre styrketrening, med en rekke knebøy stativ, tilpasset for de godt erfarne brukerne. I annlegget finner:
- Aktivitetssaler og styrkerom på tre etasjer med ulike treningssoner
- Saler for yoga, sykkel, Hiit (høyintensiv intervalltrening) og gruppetrening
- En functional fitness-boks for allsidig trening
- Klatre- og buldrevegg
- Flere garderober, tilpasset forskjellige behov (fellesgarderober, HC-garderober, enkeltgarderober, samt garderober for trenere og dommere.
- Badstuer
- Treningslab
- Sit Ax, et helt nytt spisested rett ved inngangen til Sit Trening for påfyll før eller etter trening, samt til studentene med Helgasetr som undervisningssted.
- Emmer, et sosialt rom
Klatreavdelingen
Klatreanlegget er designet for både nybegynnere og erfarne klatrere. Alle kan bruke buldreveggen, men for å klatre i den 13,5 meter høye klatreveggen, kreves det brattkort og eget utstyr. NTNUIs egne klatregruppe, Tindegruppa, står for turene og arrangerer brattkortkurs.
Flerbrukshallen
Hallen har parkettgulv for gode spill-egenskaper, og langs veggene går det en løpebane med et spesialunderlag som tåler bruk av piggsko.
Flerbrukshallen er hovedarena for basketball, men den er også tilpasset andre idretter som volleyball, futsal, badminton, cheerleading, turn og innendørs fotball. Selv om hallen ikke har full størrelse for håndball, gir det mer plass til andre aktiviteter, samt at Gløshaugen Idrettsbygg allerede tilbyr fasiliteter for nettopp dette.
Treningslab
For de som synes det kan være utfordrende å starte på treningssenter tilbyr Sit PT-intro, dette kan gjøres i Treningslabben som er et mindre og mer privat treningsrom. Her kan man få veiledning uten å føle seg observert. I samarbeid med Sit Helse tilbys også PT-timer og oppstartsmedlemskap til de som venter på psykologhjelp. Sit jobber aktivt med forebyggende studenthelse, og dermed også folkehelse.
Teknisk utførelse
Lydforholdene i bygget har vært et viktig fokus, med høye krav til lyddemping mellom de ulike funksjonene, samt god akustikk i rommene. I flerbrushallen er det brukt trespiler i vegger og tak for å sikre god lydkvalitet.
I trening- og styrkerommene er det lagt gulv som absorberer støt fra vekter. Ventilasjonsanlegget er også designet for intesiv bruk, i tråd med kravene for tildelig av spillemidler.
Brukere og bruksmønster
Hovedbrukerne er studenter og ansatte ved NTNU og Sit, samt besøkende og idrettslag. Treningssenteret har kapisitet til opptil 2500 besøkende per dag. De fleste er studenter som trener individuelt, deltar på gruppetimer, eller bruker hallen og klatreveggen.
Flerbrukshallen er kamparena for NTNUIs basketballag, og den brukes av flere studentidrettslag som NTNUI, BIAS og DMMHI til ulike idretter. Klatre- og buldreveggen drives i samarbeid med NTNUI Tindegruppa, som står for ruteskruing, kurs og andre arrangementer.
Senteret er åpent hver dag fra kl. 06:00 til 23:00, men er ubemannet store deler av dagen. Adgangskontrollen er automatisert, og medlemskap eller brukeravgift kan kjøpes på nett. En mobilapp brukes for å få adgang til senteret. Det er generelt jevn bruk av anlegget hele dagen, men størst pågang mellom kl. 16:00 og 20:00.
Sit har en egen web-løsning der du som bruker kan sjekke pågangen på samskipnadens sentre, og utviklingen gjennom dagen. Sjekk ut løsningen via denne lenka:
Prosess
Helgasetr er et "sambruksbygg" der Sit og NTNU har samarbeidet for å optimalisere fasilitetene for studenter og ansatte. Bygget inneholder undervisningsrom, grupperom, kafé, leseplasser og treningsarelaer, alt samlet under ett tak.
Helgasetr integrerer helse, trening og undervisning for å reflektere verdiene og rentningen til de involverte fagmiljøene. NTNUs utdanningsløp innen helse- og sosialfag, sammen med Sit sin velferdsordning for studentene - som trening og serveringstilbud - benytter bygget. Studenter og ansatte fra følgende utdanninger vil benytte fasilitetene:
- Audiologi
- Barnevern
- Ergoterapi
- Fysioterapi
- Sosionom
- Bevegelsesvitenskap
Behovskartlegging og medvirkning
Det har vært grundig brukermedvirkning i prosjektet. For å sikre at bygget oppfylte brukerens behov, ble det opprettet arbeidsgrupper som inkluderte både studenter og ansatte. Disse gruppene jobbet sammen fra august 2020 til juli 2021. Sit har i samarbeid med Statsbygg og NTNU jobbet med prosjektet frem til åpningen i august 2024.
Utførelse
Statsbygg har hatt byggherrerollen for prosjektet på vegne Sit og Statsbygg. Sit er eier og bruker, mens NTNU leier undervisningsarealer hos Statsbygg og øvingsarealer hos Sit. Totalentreprenør er Backe Trondheim, som har hatt ansvaret for prosjektering og bygging.
Arkitekt har vært Link Arkitekter, sjekk ut sida deres om praktbygget her: NTNU campus Helgasetr - linkarkitektur.com.
Sweco Norge AS har vært Byggherreombud. Flisarbeid har blitt utført av Ivar S. Moe A/S, vinduer er levert av Lian, og Ottar Augdal AS har stått for grunn - og utenomhusarbeidet.
Parketten er levert og montert av Parkettpartner AS, AF Decom har vært ansvarlig for miljøsanering og riving, mens FAS Fundamentering AS har stått for spunt- og avstivnings- arbeidet.
Systemvegger og glassfronter er levert og montert av Moelven, mens membranarbeid er gjennomført av Master Sealing AS. MjøsPlan har stått for stikking og oppmåling.
Magasinet Byggeindustrien har laget en flott artikkel om byggearbeidet, den er tilgjengelig via følgende lenke: Helgasetr: Om prosessen og byggfakta - bygg.no
Tidslinje:
- 2016: Programmering og arkitektkonkurranse
- Mars 2018: Byggeprosjektet prosjektert og forprosjektet avsluttet
- September 2019: Kunnskapsdepartementet gir grønt lys for prosjektet
- Mai 2020: Oppdatert fremdriftsplan fra entreprenør
- Høst 2020: Riving av gammelt bygg og oppstart av detaljprosjektering
- Desember 2020: Byggestart
- Sommer 2024: Ferdigstillelse av Helgaseter
- 7. august 20204: Treningsanlegget åpnet
Suksesskriterier og fallgruver
Sit Trening har vært invovert i alle faser av prosjektet, noe som har bidratt til å sikre et godt sluttresultat. Deres kompetanse innen trening, idrett og anlegg har vært viktig for å forstå brukerens behov og effektiv drift av anlegget.
Programmeringsfasen er kritisk. Det er viktig at entreprenører og arkitekter forstår byggets funksjon og behov. I dette prosjektet ble det gitt mye ansvar til arkitektene, men ved en ny gjennomføring ville man vært mer spesifikke i beskrivelsene. Planleggingen begynte tidlig for dette prosjektet, før det ble et ferdig bygg. Dette har ført til at enkelte løsninger ble utdatert og måtte endres.
Bærekraft
Bærekraft har vært viktig i prosjektet, med fokus på universell utforming (UU) og miljøvennlighet. Målet har vært å skape et inkluderende anlegg som kan brukes av alle, og som samtidig følger trender og fremmer aktivitet. Anlegget tilstreber BREEAM Excellent-klassefisering. Det er også gjenbrukt treningsutstyr og materialer, med fokus på holdbare løsninger som reduserer miljøavtrykket.
Økonomi og finansiering
Totalkostnaden for anlegget anslås til å være på omtrent 330 millioner kroner. Dette inkluderer alt fra tomtekjøp til innkjøp av idretts- og treningsutstyr. Det er foreløpig innvilget spillemidler på 13 millioner kroner, men det søkes om totalt 16 millioner. I tillegg søkes det om mva.-kompensasjon, men hva dette kommer til å beløpe seg til, er foreløpig usikkert.
Anlegget koster 5,5 millioner kroner i ren drift per år, i tillegg til 22 millioner i betjening av lån og avskrivinger. Driftskostnadene finansieres gjennom medlemsinntektene fra Sit Trening, som drifter anlegget.
Drift
Sit og Statsbygg har delt ansvar for byggdriften, samt at NTNU har ansvar for renhold i undervisnings- og fellesarealer. Sit står for renhold i trenings- og idrettsområdene. Mye av renholdet utføres også av roboter, noe som bidrar til en mer effektiv driftsmodell.
Nøkkelpunkter
Anlegget skiller seg ut som et flerbruksanlegg med moderne fasiliteter som inkluderer alt fra treningsarealer, klatrevegg, functional fitness-boks og en idrettshall. Hallen er optimalisert for basketball, men er også tilpasset en rekke andre idretter. Anlegget har lagt stor vekt på fleksibilitet, og er designet for å passe nåtidens trenings- og idrettstrender, samtidig som bygget er rustet for fremtidige behov.
Bygget tilbyr en unik kombinasjon av treningsanlegg, undervisningsrom, sosiale soner og rekreasjonsområder, noe som skaper en helhetlig opplevelse for brukerne. Den sentrale beliggenheten, høy tilgjengelighet og universell utforming gjør det til et attraktivt sted for studenter og ansatte. Arkitekturen er også preget av dagslys, god akustikk og vakre omgivelser, med trivsel i fokus.
Senteret er utstyrt med moderne, digitale løsninger som automatiserte lys, lyd, adganger og ventilasjon, noe som gjr det enkelt å drifte og vedlikeholde.
Helhet er stikkordet. Kombinasjonen av treningsmuligheter, sosiale soner, akademiske arelaer og rekresjon gjør Helgasetr unikt. Alt under ett og samme tak, og et sted der studenter kan oppleve en helhetlig dag med både fysisk aktivitet, faglig påfyll og sosialisering. Omgivelsene er innbydende og med mulighet til å lade opp energi på flere måter.
For eksempel kan du gå rett fra styrketrening, basketball eller en yoga-time, til å slappe av med bordtennis i loungen eller nyte pianomusikk i det lyse atriet.
Referanser
Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med Sit Trening. Tusen takk for bidraget!
Andre artikler benyttet:
Ansatte er på plass i nye Helgasetr - universitetsavisa.no (publisert 9.7.2024)
Artikkel om Helgasetr - byggeindustrien.no (publisert 16.1.2024)