Klatreanlegg
Du vil her finne nyttige linker til nasjonale og internasjonale forbund, anleggsmanualer til de ulike anleggstypene, i tillegg til annen nyttig informasjon om klatreanlegg.
Om klatreanlegg
Det finnes flere typer klatreanlegg, og Norges Klatreforbund (NKF) skiller mellom innendørs og utendørs klatring. Klatreanlegg er innendørs fasiliteter, mens klatrefelt er utendørs klatreområder.
Innendørsanlegg for klatring - klatreanlegg
Det finnes flere typer anlegg for innendørs klatring. Norges Klatreforbund skiller mellom klatrevegg og klatreanlegg, og buldrevegg og buldreanlegg. Betegnelsen klatresenter brukes for et anlegg som tilrettelegger for en kombinasjon av både buldring og klatring. Du kan lese mer om klatreanlegg på klatreforbundets nettside: klatreanlegg - klatring.no.
Klatrevegg og klatreanlegg
Klatrevegger brukes til tauklatring. En klatrevegg er en høy (8m – 15m+ høy) veggkonstruksjon med klatretak/grep som kan flyttes/endres for å lage ruter. Et klatreanlegg består av flere typer klatrevegger med variasjon i høyde, utforming og helning, samt funksjon/bruksområde.
Bulldrevegg og buldreanlegg
Buldrevegger brukes til buldring (klatring uten sikring med tau). En buldrevegg er en lav (maks 4.5m høy) veggkonstruksjon med klatretak/grep som kan flyttes/endres for å lage ruter. Et buldreanlegg består av flere typer buldrevegger med variasjon i høyde, utforming og bratthet, samt funksjon/bruksområde.
Klatresenter
Et klatresenter er et idrettsanlegg bestående av et eller flere klatreanlegg/buldreanlegg med klatrevegger og buldrevegger i ulik størrelse og utforming.
Utendørsanlegg for klatring -klatrefelt
Et klatrefelt er et utendørs område med etablerte klatreruter på fjell, klipper, steinblokker eller frosne fosser. Disse feltene utvikles og vedlikeholdes av klatrere gjennom egenorganisert innsats.
Norges Klatreforbund (NKF) arbeider for trygg ferdsel og etisk bolting, men understreker at sikkerhet først og fremst avhenger av klatrerens erfaring og kunnskap. Allemannsretten gir fri tilgang til naturlig sikrede klatreruter, men med denne retten følger også et ansvar for å ta hensyn til miljøet, grunneiere og lokalsamfunn. En bevisst holdning til etikk og naturvern er avgjørende for at klatrefelt skal forbli åpne og tilgjengelige for framtidige klatrere.
Du kan lese mer om klatrefelt på klatreforbundets nettside: klatrefelt - klatring.no.
Norges Klatreforbund
Klatre og buldresporten organiseres i Norge under Norges Klatreforbund (NKF). Forbundets formål er å fremme klatresporten i Norge og å representere den internasjonalt. NKF arbeider for en sikker og naturvennlig utvikling av klatresporten.
Hjemmeside: Norges Klatreforbund
Banemål og tekniske krav
Klatring innendørs
Se også Norges Klatreforbund sine anleggsside: klatreanlegg - klatring.no
Klatring utendørs
Klatrefelthåndboka 2022 - Norges Klatreforbund (.pdf)
Se også Nores Klatreforbund sine sider om klatrefelt: Klatrefelt - klatring.no
Om miljø
Etablering av nye utendørs klatreruter med borebolter medfører permanente og uopprettelige sår i naturen. Norges Klatreforbund har derfor utarbeidet retningslinjer for bruken av borebolter og faste forankringer. Les mer på Norges Klatreforbunds hjemmeside: Retningslinjer bolting og etikk.