Vektløfteranlegg og styrkeløftanlegg
Her finner du nyttig informasjon om anlegg for vektløfting og styrkeløft.
Om anlegg for vektløfting og styrkeløft
Generelt anbefales det å plassere anlegg for vektløfting og styrkeløft i 1. etasje. Det er viktig at gulvets bærekonstruksjon i salen er prosjektert for den belastningen aktiviteten vil medføre.
Anlegg for vektløfting
Vektløfting er en idrett som har pågått siden antikkens olympiske leker. I Norge er idretten tilrettelagt for utøvere i alle aldre - fra 10 år til opp godt over 80 år. Du kan lese mer om vektløfting i Norge her:
Om vektløfting på Norges Vektløfterforbunds nettside
Anlegg for styrkeløft
Styrkeløft er en idrett der man konkurrerer i tre grener: knebøy, benkpress og markløft. Et anlegg for styrkeløft krever mye tungt og plasskrevende utstyr som ikke kan rigges opp og ned for hver trening. Det er derfor nødvendig med et eget lokale som ikke brukes til andre former for trening.
En stasjon for trening av hovedøvelsene knebøy, benkpress og markløft bør være minimum 3 meter bred og 2,40 dyp. Knebøy og markløft bør foregå på oppbygde plattinger for å beskytte gulvet mot vekter som mistes på gulvet. Ved benkpresstrening med sikkerhetsstativ («safetyrack») er det begrenset risiko for at vekter slippes på gulvet.
For mer informasjon om anlegg for styrkeløft kan du lese om under avsnittet for banemål og tekniske krav.
Norges Vektløfterforbund
Det er Norges Vektløfterforbund som organiserer vektløfting i Norge. Dersom du har spørsmål om vektløfting, anlegg for vektløfting og/eller utstyr, anbefaler vi at du tar kontakt med forbundet: Norges Vektløfterforbunds forbundskontor.
Anleggsplan
Utdrag fra Strategisk plan Norges Vektløfterforbund 2017 - 2024
5.4 Anleggsutvikling
5.4.1 Mål:
At styrkerommene som bygges i nye idrettsanlegg, på steder der det er vektløfterklubber, blir utformet slik at det kan trenes og konkurreres i vektløfting i arealet
5.4.2 Strategi:
- Opprette et anleggsutvalg i NVF
- Arrangere en årlig anleggskonferanse
- Ferdigstille en veileder for treningsrom beregnet for vektløfting
- Bistå klubbene med kontakt og påvirkning av idrettsrådene slik at anlegg for vektløfting gis prioritet, og slik at man utnytter idrettsrådenes til å få hjelp rundt kompetanse ift. spillemidler og annen finansiering
- Bistå utbyggere av vektløfteranlegg med kontakt opp mot utstyrsleverandørene
Norges Styrkeløftforbund
Det er Norges Styrkeløftforbund som organiserer styrkeløft i Norge. Dersom du har spørsmål om styrkeløfting eller anlegg for styrkeløfting, anbefaler vi at du kontakter forbundet:
Forbundskontoret Norges Styrkeløftforbund
Anleggsplan
Utdrag fra Strategisk Plan 2024-2026
Klubb og region
Hovedmål: Regioner og klubber samarbeider med NSF mot felles mål.
Delmål:
(...)
- Alle klubber skal ha en barneidrettsansvarlig, og alle som har tilgang til lokaler som gjør det mulig skal ha et tilbud om barnetrening/trening for yngre medlemmer.
- Alle våre klubber skal ha tilgang til egnede lokaler for trening og konkurranser.
- Vi skal tilrettelegge for at klubbenes anlegg er tilgjengelig også for paraløftere.
Banemål og tekniske krav
Norges Styrkeløftforbund har skrevet et dokument om krav til anlegg:
Du bør ellers ta kontakt med respektive forbund for å få informasjon om størrelse og krav til anlegg for styrkeløft og/eller vektløfting. En veileder er under arbeid og publiseres etter hvert her på godeidrettsanlegg.no.