Basketballbane og kunstgressbane
Tegning av kunstgressbane med terreng rundt
To lag spiller fotballkamp på kunstgressbane
To lag spiller fotballkamp på kunstgressbane på vinterstid

Gløshaugen idrettspark

Norges mest brukte idrettsanlegg?

Gløshaugen idrettspark er et studentidrettsanlegg som er bygget med løsninger for å være et flerbruksanlegg og er tilrettelagt med målløsninger og merking for flere idretter. Anlegget brukes i dag til fotball, lacrosse, amerikansk fotball, rugby, rumpeldunk, ultimate frisbee og snowboard. Anlegget er anbefalt av Norges Studentidrettsforbund.

Bakgrunn

NTNUI og studentene ved NTNU hadde i flere år slitt med å leie tilstrekkelig areal til fotball, lacrosse, rugby, amerikansk fotball, rumpeldunk og andre idretter som har behov for gressareal, samt til snowboard. I tillegg var ekstern leie av baneareal en betydelig kostnad for klubben. En gammel grusbane ble derfor modernisert ved å gjøre den om til en kunstgressbane tilrettelagt for flere idretter.

Anlegget

Anlegget ligger i Høgskoledalen, rett ved NTNU Gløshaugen. I "Dødens dal" finner man

  • 1 kunstgressbane
  • 1 basketbane
  • 3 sandvolleybaner
  • 1 snowboard-park

Brukere

Brukerne av anlegget er i hovedsak studenter ved NTNU. Det er i hovedsak NTNUI-lag, men også flere andre studentidrettslag (linjelag). I tillegg brukes anlegget til uorganisert aktivitet, noe som det er lagt opp til ved at banen ikke er booket på dagtid.

Fokus på flerbruk

Anlegget er bygget med løsninger for å være et flerbruksanlegg og er tilrettelagt med målløsninger og merking for flere idretter. Anlegget brukes i dag til fotball, lacrosse, amerikansk fotball, rugby, rumpeldunk, ultimate frisbee og snowboard.

Ingen undervarme på kunstgressbanen

Kunstgressbanen er bygget uten undervarme. Grunnen til dette var at det ikke var mulig å få leieavtale lengre enn fem år. Prosjektet er likevel svært vellykket, da det per dags dato har gitt en tilgjengelig kunstgressbane i 4,5 år. Samtidig tyder alt på at man får beholde grunnen til banen fremover. Det vil da etter hvert kunne være aktuelt å utvide med undervarme.

Økonomi

Idrettsanlegget har 7,3 mill. kr i investeringskostnad, hvor 50 % ble betalt av SiT og 50 % ble betalt av NTNUI. Spillemidler var ikke tilgjengelig grunnet for kort leieavtale av grunn fra kommunen. De årlige driftskostnadene er omtrent 350 000 kr.

Drift

Driften av anlegget styres av baneutvalget i NTNUI, som er underlagt klubbens hovedstyre. Ekstern drift av anlegget innebærer brøyting og «slådding» av kunstgressbanen. Dette er satt bort til NTNU Drift. Resterende arbeid gjennomføres på dugnad av gruppene i NTNUI.

Studentidrettsanlegg

Det mest unike ved anlegget er at det ligger i en naturlig amfi rett ved siden av campus på NTNU Gløshaugen. Det gjør at det antakeligvis er et av de mest brukte idrettsanleggene i Norge. Det er lagt opp slik at det skal være uorganisert aktivitet på dagtid i ukedagene og organisert aktivitet på kveldstid i ukedagene og i helgen. I tillegg har anlegget en samarbeidsavtale med UKA, Norges største kulturfestival, om bruk av anlegget som konsertarena annenhver høst.