Forside av Skilpaddeparken fra annen vinkel på dagtid.
Forside av Skilpaddeparken på dagtid.
Aktivitetsområdet i Skilpaddeparken med treningsmuligheter.
Forside av Skilpaddeparken på kveldstid.
Bålpanne med sittegruppe i Skilpaddeparken.
Sittegruppe i Skilpaddeparken på dagtid.
Lekeapperat for barn og unge i Skilpaddeparken på kveldstid.

Skilpaddeparken på Mortensrud

Et grønt samlingspunkt i asfaltjungelen

Midt i Mortensruds urbane landskap har Skilpaddeparken vokst fram som en oase der både unge og eldre finner sin plass. Etter en omfattende medvirkningsprosess er parken nå et fargerikt samlingspunkt i lokalsamfunnet – og en arena hvor aktiviteter, trening og bærekraftige løsninger møtes i et inspirerende anlegg.

Anlegget er anbefalt av Tverga - ressurssenter for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet.

Artikkelen om Skilpaddeparken på Mortensrud er skrevet gjennom et samarbeid mellom Tverga og Gode idrettsanlegg, der Tverga har innhenta informasjonen fra Bymiljøetaten Oslo Kommune. Anlegget ble først skrevet om, og publisert av Tverga. Hele artikkelen deres kan du lese på Tvergas nettsider: Inspirerende anlegg: Skilpaddeparken på Mortensrud - tverga.no

Bakgrunn

Utviklingen av Skilpaddeparken begynte i 2018 med en grundig stedsanalyse av delbydelen Bjørnerud. Analysen var det første steget på veien for å løfte området Rudshøgda, som var en del av Oslo-sør-satsingen. Analysen viste behov og et ønske fra lokalbefolkningen om en utendørs møteplass hvor folk i alle aldre kunne samles.

Under stedsanalysen ble det observert at området var lite brukt. Derfor vurderte Bymiljøetaten at prosjektområdet hadde behov for en generell opprustning og forbedring av turveien gjennom området, samt opprydding av parkerings- og trafikksituasjonen. I tillegg var det behov for tiltak knyttet til lokal overvannshåndtering for å sikre bedre miljøforhold i området.

Oslo kommune ønsket å bidra til at Rudshøgda skulle bli et trygt og godt sted å bo for alle beboere. Målet var å øke deltakelsen i nærmiljøet og styrke stoltheten over å bo i her. Et sentralt virkemiddel var etableringen av en inkluderende møteplass som la til rette for varierte og samlende aktiviteter. Medvirkning og involvering av innbyggere var essensielt i prosjektet, og beboernes innspill ble aktivt brukt i utviklingsprosessen.

Skilpaddeparken er dermed etablert som en del av områdeløft av Rudshøgda, innenfor delprogrammet for nærmiljø, under den nevnte Oslo-sør-satsingen. Satsingen gjennomføres i Bydel Søndre Nordstrand i perioden 2018–2026 og har som mål å skape trygge og inkluderende lokalsamfunn der innbyggerne trives og engasjerer seg i sitt nærmiljø.

Under kan du se en video av Skilpaddeparken. Videoen er publisert av Bymiljøetaten Oslo Kommune på deres YouTube-kanal:

Anlegget

Skilpaddeparken er et langstrakt område og ligger sentralt på Rudshøgda, i bydel Søndre Nordstrand, i Oslo. Gjennom en omfattende oppgradering har det eksisterende grøntområdet blitt tilrettelagt for opphold og aktivitet, noe som har gitt nærmiljøet et nytt samlingspunkt.

Nærbilde av sittegruppe med tak i Skilpaddeparken
Foto: Tove Lauluten / Bar Bakke Landskapsarkitekter

Parkens innhold og fasiliteter

Skilpaddeparken dekker et areal på ca. 5 000 m² og byr på en rekke fasiliteter som fremmer fellesskap og aktivitet for mennesker i alle aldre:

  • Turvei og belysning: En ny, grusbelagt turvei med turveibelysning slynger seg gjennom parken og gir gode turmuligheter.
  • Grillplass: Sentralt i parken er det etablert en grillplass under tak, med benker, bord og fastgriller. Dekket består av gjenbrukt stein, og det er mulig å lade mobiltelefonen her.
  • Hyttebenker: Tre spesialdesignede hyttebenker, utviklet i samarbeid med elever fra Lofsrud skole, fungerer som sosiale møteplasser.
  • Sittebenker: Plassert langs turveien, med underlag av gjenbrukt stein.
Nærbilde av dobbel sittegruppe i Skilpaddeparken på kveldstid.
BOKS: Det er lagt mye fokus på å skape attraktive møteplasser i Skilpaddeparken, der håpet er at bokser som dette skal invitere til glede og gode samtaler. Foto: Tove Lauluten / Bar Bakke Landskapsarkitekter
Turstier gjennom Skipaddeparken.
NATURLIG: Gjennom både planlegging og utforming har det blitt lagt vekt på det naturlige - her representert med tradisjonsrike benker av tre. Foto: Tove Lauluten / Bar Bakke Landskapsarkitekter

Aktivitetsområder

Parken tilbyr varierte aktiviteter for både barn, ungdom og voksne:

Lekeapparater (vestre del mot skogen)
  • Trampoliner
  • Fugleredehusker og hengekøyer
  • Klatreapparat med sklie
  • Bålplass under en av de to belyste sirkelkonstruksjonene
Treningsområde (ved Lofsrud skole i øst)
  • Treningsapparater for utendørs trening
  • Sitteamfi for soling og avkobling, laget av gjenbrukte Jarrahsviller (tidligere jernbanesviller fra Australia)
  • Drikkefontene

Grønne omgivelser og beplantning

Parken har et variert utvalg av trær og planter:

  • Furutrær, ornäs- og hengebjørk, bøk og bjørkebladspirea
  • Søtkirsebærtrær og bærbusker med spiselige bær (solbær, svartsurbær og rips)
  • Kirsebærtrær er plantet langs Mortensrud skole

Belysning, sykkelparkering og digital tilgang

  • Flertallet av installasjonene er belyst for økt trygghet og brukskvalitet.
  • Flere robuste sykkelstativer er plassert rundt i parken.
  • Hele parken har gratis Wi-Fi-tilgang.

Miljøvennlig utvikling

I tråd med Oslo kommunes krav til utslippsfrie anleggsplasser har det primært blitt brukt utslippsfrie maskiner under byggingen av parken. Det har også vært et sterkt fokus på bruk av gjenbruksmaterialer der det har vært mulig.

En park for alle og enhver, hele året rundt 

Skilpaddeparken er et levende samlingspunkt for nabolaget, lokale barnehager, skoler og andre aktører. Den benyttes gjennom hele året, med mest aktivitet i sommerhalvåret, men også vinterstid arrangeres det ulike treff og samlinger. Lokale aktører bruker parken til en rekke arrangementer:

  • Årlig sirkuslandsby (september) og sommersirkus (sommerferien) på sletta
  • Fotoutstillinger og kunstprosjekter
  • Kulturfest og id-feiring i parken
  • Vintermarked og årlig julegrantenning
  • Nabolagstreff for sosiale møter og aktiviteter
  • Gressplen for fri aktivitet, ideell for lek, akrobatikk og uorganiserte samlinger

Skilpaddeparken har blitt et viktig tilskudd til nærmiljøet på Mortensrud, og gir beboerne en inkluderende, trygg og levende park å samles i, enten det er for hverdagslige aktiviteter eller spesielle arrangementer.

Sittegruppe med lys i Skilpaddeparken på kveldstid
TAK OVER HODET: For å skape en attraktiv møteplass, har det vært helt nødvendig å sikre sitteplasser under tak - på den måten kan parken bli et møtested også de dagene det regner. Foto: Tove Lauluten / Bar Bakke Landskapsarkitekter

Prosess

Arbeidet med å etablere en møteplass i delbydel Bjørnerud startet i 2018, da en stedsanalyse avdekket et sterkt ønske fra lokalmiljøet om en utendørs samlingsplass. Bymiljøetaten (BYM) vurderte samtidig at området hadde behov for generell opprustning, forbedring av turveien, samt tiltak for å rydde opp i parkerings- og trafikksituasjonen. I tillegg ble det identifisert et behov for bedre lokal overvannshåndtering.

Gjennom Oslo-sør-satsingen er det blitt lagt et sterkt fokus på involvering og samarbeid med innbyggerne. Barnehager, Aktivitetsskolen (AKS), elever fra Lofsrud skole og naboer har deltatt aktivt gjennom workshops og medvirkningsprosesser. Resultatet er en park formet i tråd med lokalbefolkningens ønsker og behov.

Prosjektets tidslinje 

  • To lokale barnehager og 1.-4. trinn ved AKS Mortensrud delte sine drømmer og ønsker for den nye parken under Sirkuslandsbyen i september 2019.
  • Gjennom perioden 2019-2023 har nabolaget og lokalmiljøet fortløpende kommet med muntlige og skriftlige innspill, samlet inn av bomiljøarbeidere og prosjektleder i områdeløftet.
  • I sommeren 2020 gjennomførte ti unge voksne sommeransatte på Nærmiljøkontoret (AFI/Mortensrudprosjektet) en omfattende medvirkningsprosess med flere hundre deltakere. Deres innsikt ble brukt i videre planlegging av Skilpaddeparken.
  • Høsten 2020 bygget Makers Hub, i samarbeid med fire elever fra Lofsrud skole, et medvirkningsmøbel. Her kunne beboere gi sine innspill digitalt via en QR-kode, noe som resulterte i 44 svar fra nabolaget.
  • Det ble arrangert innspillsworkshops for elever fra 8. og 10. trinn ved Lofsrud skole.
  • E-postinvitasjoner til å komme med innspill ble sendt ut til 16 sameiestyrer, tre barnehager og to skoler.
  • Totalt 2500 beboere i grunnkrets Rudshøgda mottok e-postinvitasjoner til å delta i prosessen. 50 av disse kom med detaljerte og spesifikke innspill.
  • En siste medvirkningsrunde knyttet til skisseprosjektet samlet 25 deltakere med bred representasjon av tidligere innspill. De deltok i aktiviteter som nærmiljøvandring, lysworkshop og designverksted i Miro.
  • I august 2021 ble det sendt ut en oppdatering til beboerne på Rudshøgda via Origo, der de igjen ble oppfordret til å komme med ytterligere innspill.
  • Skilpaddeparkens navn ble også valgt gjennom medvirkningsprosessen.
  • Den siste runden med medvirkning fant sted i uke 6 og 7 i 2022, med deltakere fra nabolaget, AKS Mortensrud, Kanvas-barnehagen, elever fra Lofsrud skole, Fighters gym og Mortensrud fellesskap. Fokusområdene var lekeplass, treningsapparater og hyttebenker.

Godt samarbeid

Samarbeidet mellom Bymiljøetaten og Oslo-sør-satsingen har vært svært godt gjennom hele prosessen. Bymiljøetaten var til stede i planleggingsfasen på Rudshøgda, både i møter, på lokale arrangementer og i direkte dialog med beboerne. Dette bidro til en god forståelse av de lokale behovene og utfordringene.

Den grundige kartleggingen, samarbeidet med bydelen og lokalmiljøet, samt koordineringen mellom flere divisjoner i Bymiljøetaten, gjorde det mulig å gjennomføre oppgraderinger både på kommunal og privat grunn. Dette skjedde i samarbeid med flere sameier i nærområdet.

Fokus på miljøvennlige tiltak 

Byggingen av Skilpaddeparken har nærmest utelukkende blitt gjennomført med utslippsfrie maskiner og anlegg. Entreprenøren har aktivt søkt løsninger for elektriske maskiner og gjenbruk av materialer der det har vært hensiktsmessig. Dette understreker både miljøhensyn og en bærekraftig tilnærming til byutvikling.

Økonomi og finansiering

Prosjektet er finansiert av "Områdesatsningene" i Oslo ved Oslos "sør-satsing" og Bymiljøetaten. Totalt har prosjektet kostet 25 millioner kroner (inkludert MVA). 

Drift

Skilpaddeparken er etablert og driftes av Bymiljøetaten for Oslo Kommune. 

Nøkkelpunkter

  • Inkluderende møteplass – Skilpaddeparken er en aktivitetspark på Mortensrud, utviklet for å styrke lokalsamfunnet og fremme sosialt samspill for alle aldersgrupper.
  • Lokalsamfunnets engasjement – Parken er utformet i tett samarbeid med beboere, skoler og barnehager gjennom workshops og medvirkningsprosesser.
  • Varierte fasiliteter – Inneholder lekeapparater, treningsområder, sitteamfi, grillplass og oppgradert belysning for trygg og aktiv bruk året rundt.
  • Bærekraftig utvikling – Bruk av gjenbrukte materialer og utslippsfrie maskiner gjør parken til en av Oslos mest miljøvennlige.
  • Årlige arrangementer – Parken brukes til sirkuslandsby, fotoutstillinger, vintermarked, julegrantenning og andre fellesskapsaktiviteter.
  • Symbol og navn – Navnet kommer fra en skilpaddefigur i parken, valgt gjennom en navnekonkurranse blant barnehagebarn.