Skispor illustrasjonsbilde

Presentasjoner fra Løypeseminar 2018

Den 5.-7. november ble årets løypeseminar i regi av Norges Skiforbund og Skiforeningen arrangert. Det var flere interessante foredrag rundt skianlegg, preparering og snøproduksjon.

Artikkelen er mer enn 3 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Basisanlegg

Gisle Løseth fra Trøndelag fylkeskommune hadde et innlegg om bygging av basisanlegg: planlegging og finansiering, anleggstekniske erfaringer og bruk av anlegget til skicross. Du kan også lese om prosessen rundt å bygge et langrennsanlegg i presentasjonen til Linderudkollen skisenter.

Støtte- og tilskuddsordninger

Om du vurderer å kjøpe prepareringsutstyr bør du ta en titt på presentasjonen om støtteordninger ved NSF eller tilskuddsordninger ved Skiforeningen. Her står det litt om utstyrsordningen fra NSF, og om stiftelser og fond du kan søke til for å få støtte. For eksempel kan du sjekke hvilke tilskuddsordninger som finnes og søke om penger til et prosjekt via hjemmesiden til tilskuddsportalen.

Snøproduksjon

På tema snøproduksjon hadde Mads Mørch et foredrag om snøproduksjon i praksis. Der fortalte han om faktorer som påvirker snøproduksjon som duggpunkt temperatur, fallhøyde, vanntemperatur, vindforhold etc. Det ble også diskutert rundt hvordan man kan oppnå god snøkvalitet. Det lett å få is i bunn av snøhaugen som blir produsert, på grunn av høy vanninnhold i snøen. Tips for å unngå dette kan være å flytte på kanonen oftere og dermed produsere mindre hauger. Det er også viktig å følge nøye med på det lokale klimaet når man produserer for å unngå at snøkvaliteten blir alt for våt.

Snølagring

Ellers kan du lese om snølagring gjennomført av prosjektet SNÖRIK ved NTNU SIAT. Du kan lese om hvilke faktorer som er viktige for dekkematerial, litt om kostnader og resultater fra snølagringen i 2018 i Granåsen, Åre, Östersund og Vålådalen.

Langrenn i fremtiden

Du kan også lese om Vegard Ulvangs spådommer om langrennssportens utvikling, fremtid og utfordringer. Skisporten er en av våre viktigste kulturarver, og store endringer har skjedd de siste årene, mye på grunn av utstyrsutvikling og løypepreparering. Fremover er det viktig at man finner kompromisser mellom norsk historie, kultur, tradisjon og kravet til synlighet i media. Det er også viktig at man utvikler sporten sammen med resten av verden. Samtidig er det store utfordringer med snø og vinter, flour i skismørning og økonomi.

Klimaprognoser

Meteorolog Eldbjørg Moxnes fortalte om prognoser for vintrene fremover i presentasjonen «Været i et 10-årsperspektiv». For eksempel kan du se endringer i dager med snødekke i fremtiden ved et scenario med middels utslipp og ved høye utslipp av klimagasser. Det mest skremmende er å se prognosen for antall skidager i Nordmarka i 2050. Om du vil lese mer om klimaprognoser se hjemmesiden til Norsk Klimaservicesenter. 

Samtlige presentasjoner, også fra tidligere år, kan du finne under forelesninger på hjemmesiden til Reisegnister AS.