Kombinasjonsanlegg for bandy

Kombinasjonsanlegg for bandy

Brukere har vurdert dette innholdet. Vi ville satt pris på din vurdering også. Logg inn og gi din vurdering!


Dette verktøyet, som er laget i samarbeid med Norges Bandyforbund, gir inspirasjon til flerbruksløsninger for isbaner, som brukes til noe annet i sommerhalvåret. Ta kontakt med Norges Bandyforbund, dersom du ønsker mer informasjon.

Norges Bandyforbund arbeider aktivt med å tilrettelegge for isaktivitet. Men om sommeren er det ikke temperaturer for is, og da er det lurt at flaten brukes til noe annet den delen av året. Her følger eksempler på hvordan man kan kombinere isbaner med andre flater.

Kunstisbaner har kjølerør under banedekket, som trengs dersom det er varmere enn -3°C [1]. 

Isbane og kunstgressbane

Dersom man skal islegge kunstgressbanen, er det viktig å være varsom med maskiner som brukes på isen, slik at man ikke skader kunstgresset [2]. Noen steder benyttes selvgående spredere til innvanning av is-såle.

Et eksempel på en isbane/kunstgressbane finner man i Oslo, Voldsløkka is- og landhockeybane. Banen er bygd opp med kjøleanlegg for islegging og et toppdekke med støtdempende pad og kunstgress for landhockey. Både norske spesialkonsulenter og utenlandske leverandører har blitt benyttet for å komme frem til en løsning som tilfredsstiller både bandy og landhockey.

I Oslo finner man også Frogner stadion, der man sommerstid har en 11-er kunstgressbane for fotball, lacrosse og amerikansk fotball. I tillegg til kunstgresset, er det også en asfaltert rulleskøytebane og en hoppgrop med sand. Vintertid er det en kunstisbane, som ofte deles av i indre og ytre bane, med gangbro over den ytre banen slik at man kan gå hurtigløp der uten å forstyrres av de som skal ta seg inn på indre bane. Da får man ikke benytte kølle, ball og puck på indre bane. Norges Bandyforbund oppgir at overgang fra kunstgress til bandy-is tar normalt 7-10 dager i siste del av oktober, og at overgangen på våren tar normalt fra 5-7 dager. Se mer om Frogner stadion hos By- og Miljøetaten i Oslo kommune.

Et tredje eksempel er Leangen kunstgress i Trondheim, en fotballbane som under vinteren islegges og er stor nok til både bandy og hurtigløp. Denne banen er godkjent for breddefotball.

 

Frogner stadion. Foto: Torstein Vegheim, Frigg.

 

Frogner stadion. Foto: Tor Audun Sørensen, Norges Bandyforbund.

Frogner stadion. Foto: Tor Audun Sørensen, Norges Bandyforbund.

Isbane og betongdekke

I Oslo finner man også Bergbanen, som om sommeren består av et betongdekke for rulleskøyter og om vinteren er islagt for bandy. Flaten blir også benyttet som parkering for større kjøretøyer i forbindelse med større evenement på inntilliggende Ullevål stadion. På cupfinalen i fotball for menn, som er inne i bandysesongen, parkerer TV-bussene ute på isen. Dette fungerer greit uten skade på isforholdene. Under Bergbanen ligger et parkeringshus.

Bergbanen. Foto: Tor Audun Sørensen, Norges Bandyforbund.

 

Isbane og golfbane

På Bogstad Røa vinterparadis, legger man to kunstfrosne bandybaner på en driving range for golf. 

Driving range. Foto: Tor Audun Sørensen.

Isbane vinterstid. Foto: Røa IL.

Andre kombinasjoner

Det finnes også andre kombinasjoner for isbane, f.eks. toppdekke for tennis eller grus. Ta kontakt med Norges Bandyforbund for mer informasjon: Tor Audun Sørensen (Hovedansvarlig bandy, anlegg)

 

Kilder

Dette verktøy er basert på informasjon fra Norges Bandyforbund, i tillegg til:

[1]: kunstisbane.no (lest 11.02.2019)

[2]: Drift og vedlikehold av kunstgressbanen: Forberedelser til vinterkunstgressbanen

 

Annen informasjon

88 resultat(er)
Nedenfor vil du finne relatert innhold.
Innholdstype: Aktuelt

#påbanen 2018

#påbanen 2018 er en videreføring av fjorårets konkurranse hvor det gis en pengepremie til de fem klubbene som er flinkest til å sørge for at gummigranulatet forblir på kunstgressbanen – og ikke...

Innholdstype: Aktuelt

10 mill kroner til Plug & Skate - kunstfrosne isløkker

Norges ishockeyforbund, Norges bandyforbund og Norges skøyteforbund har mottatt 10 millioner kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB. Pengene skal benyttes til bygging av flere små kunstfrosne...

Innholdstype: Aktuelt

Aktuelt fra #påbanen - NFF sitt granulatprosjekt

De fem første vinnerne av #påbanen-prisen har blitt kåret. Premieutdelere var Klima- og miljøminister Vidar Helgesen og fotballpresident Terje Svendsen.

Innholdstype: Aktuelt
Kollasje logoer til Norges Cricketforbund, Norges Fotballforbund og Norges Skiforbund

Anleggsnytt fra særforbundene uke 44

Norges Cricketforbund forteller om åpningen av treningsnett på Risenga i Asker, Norges Fotballforbund har skrevet en kronikk om kunstgress og Norges Skiforbund har delt ut Anleggsprisen i 2019 til...

Innholdstype: Aktuelt

Anleggsnytt fra særforbundene uke 5 - 2020

Norges Brettforbund har en nyhets-serie der de besøker ulike snøparker. De har blant annet besøkt innendørsanlegget SNØ på Lørenskog. Norges Golfforbund undersøker klubbenes behov for grøntfaglig...

Innholdstype: Publikasjon

Bacheloroppgave: Undersøkelse av tungmetallutlekking fra SBR-gummigranulat benyttet som fyllmateriale i kunstgressbaner (2018)

Oppgaven omfatter laboratorie- og feltforsøk med fokus på utlekking av tungmetaller i vann fra SBR-granulat brukt som fyllmateriale på kunstgressbaner. SBR-granulat er produsert fra kasserte bildekk...

Innholdstype: Temaside

Banemål og areal

Når man detaljprosjekterer et idrettsanlegg er det viktig at man vet hvilke mål og krav som skal tilfredsstilles. Under finnes lenker til banemål, veiledere og tekniske krav. Det anbefales også at...

Innholdstype: Aktuelt
NFF logo

Brukt kunstgress skal til godkjent mottak

NFF er tydelig på at samtlige klubber må forholde seg til regelverket å ta vare på miljøet. Her kan du lese en uttalelse fra Norges Fotballforbund sin anleggssjef.

Innholdstype: Veiledere

Bygging av enkle golfanlegg

Dette heftet er ment som et hjelpemiddel for enkle golfbaner. Det som menes med enkle baner er at de skal fungere som driftsformer innenfor landbruket. Tiltak og oppgradering skal være tilpasset...

Innholdstype: Veiledere
Naturvårdsverket

Bygging og vedlikehold av kunstgressbaner (2018)

Det svenske Naturvårdsverket har laget en veileder som belyser eiers og drifters ansvar og plikter, for å unngå miljøproblemer knyttet til spredning av gummigranulat fra kunstgressbaner.

Sider