Illustrasjonsbilde kunstgressbane vinterdrift

Vinterdrift av kunstgressbane

Til tross for at vinteren har ankommet store deler av Norge, ønsker mange idrettslag å fortsette med "sommeridretter" gjennom denne årstiden. For kunstgressbaner som skal brukes på vinteren, er det viktig å sørge for at eventuelt granulat ikke forsvinner utenfor banen ved snømåking. Mange av de anbefalte tiltakene knyttet til vinterdrift krever innsats før vinteren og snøen kommer, men det finnes også enklere tiltak som kan gjøres etter at snøen har kommet.

Artikkelen er mer enn 3 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vinterdrift og granulatspredning

I følge Norges Fotballforbund er det fremfor alt vinterdrift og brøyting av banen som fører til at granulat sprer seg til naturen. For å minske granulatsvinnet, kan du som anleggseier velge mellom enten å holde banen stengt i vinterhalvåret, eller å gjøre noen forebyggende tiltak.

Redusert banebredde

På godeidrettsanlegg.no har vi tidligere skrevet en nyhetssak om tiltak alle som vinterdrifter bane kan gjøre. Et annet enkelt tips er å ikke bruke full størrelse på banen når det er mye snø. Dette gir muligheten til å brøyte snøen ut på kantene og forhindre at den, og eventuelt granulat, forsvinner utenfor banen. Å bruke en mindre bane enn vanlig kan dessuten gi muligheter for å trene på teknikk og nærkampspill.

Vedlikehold og brøyteteknikk

Kunstgressboka, kapittel 13.3 kan du lese mer om vinterdrift og vedlikehold. Norges Fotballforbund har også lagt ut en video av hvordan banen skal brøytes, dersom man har vinterdrift.