Anleggsnyheter ikon

Anleggsnytt fra særforbundene uke 49 - 2023

Nyheter fra Orienteringsforbundet, Skiforbundet og snøkompetanse.no

Denne uken kommer Snøkompetanse.no med eksempler på tiltak for mer økonomisk utnyttelse av energi. I tillegg deler de erfaringer rundt testing av snøplan for ski-VM 2025. Orienteringsforbundet arrangerer digitale grunnkurs i løypetegning og fredag 1. desember var det jubelbrøl i Holmenkollen, les mer om hvorfor i denne ukens anleggsnytt!

Eksempler på ENØK-tiltak som sparer strøm

Snøkompetanse.no har på sine nettsider delt en liste med eksempler på ulike ENØK-tiltak som anlegg kan ta i bruk for å bruke energi på en mer økonomisk måte. Eksemplene som nettsiden kommer med er tiltak som skal kunne gjøres både på kort og lang sikt, og omhandler snøproduksjon og drift av dette, samt byggrelaterte tiltak.

Er du interessert i de konkrete tiltakene? Les mer på nettsidene til snøkompetanse sine nettsider: Kortsiktige enøktiltak som sparer strøm - snøkompetanse.no (Publisert 28.11.23)

Testing av snøplan for ski-VM 2025 i Trondheim

Granåsen idrettspark har brukt mye resurser på å utvikle og planlegge hvordan anlegget kan garantere et snøsikkert løypenett og hoppbakker for ski-VM 2025, uavhengig av vær og temperatur.

Snøplanen for vinteren 2023/2024 var å produsere snø som skulle kjøres ut i november for å dekke sentrale løypeseksjoner før kulden kom. I tillegg skulle snøproduksjonssystemet stå klart til å produsere snø til hoppbakken og andre deler av løypa i tiden før verdenscuprenn. Deler av snølageret skulle også spares slik at anlegget kunne takle perioder med mildvær før eller under arrangementet. 

Senhøsten og forvinteren 2023 skulle være tidsrommet for å teste og gjennomføre snøplanen, men både oktober og november har vært kaldere enn normalt i Trondheim. Dette har gitt både positive og negative overraskelser i testingen av snøplanen.  

Les mer om overraskelsene på snøkompetanse.no sine nettsider: Granåsen ligger godt foran skjema - Testing av snøplanen for neste vinters VM på ski - snøkompetanse.no (Publisert 02.12.23)

Digitale grunnkurs i løypetegning - OCAD og Purple Pen

Norges orienteringsforbund inviterer til digitale grunnkurs i løypetegning vinteren 2024. Kursene er for alle over 14 år som vil lære seg å tegne løyper i Purple Pen eller OCAD, og anvende verktøyene til løypetegning for trening, skole-o, tur-o og o-løp. 

Følgende kurs tilbys:

  • Kurs 1 Purple Pen, 8. Januar kl 1800 – 2200
  • Kurs 2 Purple Pen, 30. Januar kl 1800 – 2200
  • Kurs 1 OCAD, 15. + 16. Januar kl 1800 – 2200
  • Kurs 2 OCAD, 22. + 23. Januar kl 1800 – 2200

Påmelidngsfrist for det første kurset er 4. januar 2024. 

Les mer om kurset og påmelding på Norges Orienteringsoforbund sine nettsider: Digitale grunnkurs i løypetegning OCAD og Purple Pen - orientering.no (publisert 3.12.23) 

Jubelbrøl for Holmenkollen

Kollenhopp, skiforbundet og skiidrett har i flere år jobbet for å gjøre holmenkollbakken til et helårsanlegg ved å legge plast i bakken. Å legge plast i bakken vil gjøre Holmenkollen til en attraktiv arena for store internasjonale arrangement i skihopping og kombinert, hele året rundt. I tillegg vil det legge til rette for at norske eliteutøvere får forberedt seg enda bedre til vintersesongen og slippe å reise mye i sommerhalvåret.

Nå har det nye byrådet i Oslo kommune satt av midler for 2024 til et forprosjekt. I tillegg har kommunens administrasjon skissert en fremdriftsplan, der plastleggingen skjer i 2025/2026. Dette setter idretten stor pris på og det var derfor et ekte jubelbrøl på rådhustrappa fredag 1. desember da byråden for Kultur og næring, Anita Leirvik North, ga grønt lys for igangsetting av forprosjektet. 

Jubelbrøl for Holmenkollen - skiforbundet.no  (Publisert: 04.12.23)