Etter flere år med oppgradering av innendørsanlegget ved B&G Racketsportsenter, var det endelig utendørsanleggets tur. Med økende medlemstall og et behov for oppgradering av gamle tennisbaner utendørs, ble en omfattende oppgradering en nødvendighet. Det nye anlegget lover ikke bare bedre kvalitet og økt banekapasitet, men også et variert anlegg for lek og racketspill for medlemmene av den lokale tennisklubben.
Anlegget er anbefalt av Norges Tennis- og Padelforbund.
Prolog
I 2021 ble B&G Racketsportsenter presentert som et forbildeanlegg. Siden den gang har utendørsanlegget gjennomgått betydelige oppgraderinger, og derfor har vi valgt å lage en egen artikkel som fokuserer på disse forbedringene. Denne artikkelen omhandler utelukkende om utendørsanlegget ved B&G Racketsportsenter. Ønsker du mer informasjon om innendørsanlegget, kan du lese artikkelen publisert i 2021: B&G Racketsportsenter - godeidrettsanlegg.no (Publisert 19.11.21)
Bakgrunn
Som eier av anlegget så Egersund Racketklubb et tydelig behov for å oppgradere og utvide B&G Racketsportsenter. Flere faktorer bidro til beslutningen om en omfattende forbedring av uteområdet – både for å øke banekapasiteten og for å sikre at anlegget fortsatt kunne møte medlemmenes behov for variasjon og forventninger til kvalitet.
Gammelt utendørsanlegg uten drenering - behov for oppgradering
Årsaken for oppgraderingen av utendørsanlegget til B&G Racketsportsenter er mange. Først og fremst var det gamle utendørsanlegget veldig slitt etter mange års bruk, og ble enda mer slitt etter ombyggingen av innendørsanlegget i 2019. I forbindelse med den store oppgraderingen av klubbanlegget i 2019, ble utendørsbanene i perioder benyttet som erstatning for innendørsanlegget, noe som førte til økt slitasje. I tillegg manglet det gamle anlegget drenering, noe som førte til at banene ikke holdt seg i god stand og ble raskt utsatt for vær- og slitasjeskader. Over tid reduserte dette både banenes kvalitet og nytte. En oppgradering og forbedring av dreneringssystemet ble derfor vurdert som en nødvendig investering for å sikre anleggets kvalitet og varighet.
Økte medlemstall - behov for økt banekapasitet og varierte spilleforhold
Klubbens medlemstall har gradvis steget med årene, denne medlemsveksten økte etterspørselen etter banetid. Det ble vurdert at et nytt utendørsanlegg kunne dekke dette behovet. I tillegg ville et nytt uteanlegg gi medlemmene en mer variert spillopplevelse og et bredere tilbud. Et moderne utendørsanlegg vil også gjøre klubben mer attraktiv for nye medlemmer som søker gode spilleforhold og varierte treningsfasiliteter.
Ideell beliggenhet – utgangspunktet for nytt anlegg
Den eksisterende beliggenheten til det gamle utendørsanlegget var ideell, blant annet fordi den var godt skjermet for vær og vind. På grunn av plasseringens fordeler ble det besluttet å beholde plasseringen, men å gjøre en omfattende fornyelse av anlegget for å sikre økt banekapasitet og krav til kvalitet.
Anlegget
B&G Racketsportssenter ligger i Lagård, rett utenfor Egersund by. Anlegget er nabo med den lokale barneskolen, og hallen har umiddelbar nærhet til både ungdomsskole og videregående skole. Racketsportsenteret består av et innendørsanlegg og et utendørsanlegg. Vi har tildligere omtalt innendørsanlegget i en forbildeanleggsartikkel. Mer om innendørsanlegget kan du lese i vår artikkel B&G Racketsportsenter - godeidrettsanlegg.no.
Utendørsanlegget til B&G Racketsportsenter inneholder følgende fasiliteter:
- 2 tennisbaner
- 1 padelbane
- Deck shuffelboard bane
- Pickleball bane
- Badminton bane
- Åpen aktivitetsflate
Mellom tennisbanene er det bygget en praktisk banedeler med pergola som fungerer som tribune eller sitteplass, som gir spillerne ly for sol og regn.
Effektiv ressursbruk – tidsinnstilt og fjernstyrt flomlys og vanningsanlegg
Anleggets nye belysning og vanningsanlegg legger til rette for effektiv ressursbruk. Anlegget er utstyrt med et tids- og fjernstyrt vanningssystem, samt energieffektiv flombelysning for optimal bruk etter mørkets frembrudd.
Flomlysanlegget er integrert med bookingsystemet og styres av et astronomisk ur, noe som gjør lyset kun er på når det er nødvendig. Dette gir gode spilleforhold på kveldstid, samtidig som det forhindrer unødvendig energiforbruk ved at lyset står på når anlegget ikke er i bruk.
For å sikre topp kvalitet på banedekket, er vanningsanlegget designet for både tidsstyring og fjernkontroll via en app, som gir enkel og effektiv tilpasning av vanningsbehovene. Dette gjør at anlegget sparer vann, da vanningen kun skjer ved behov.
Banedekke - syntetisk grus
De to tennisbanene har et syntetisk grusdekke. Dette banedekket består av et kunstgressdekke som fylles med grus. Underlaget drenerer svært godt, noe som gir betraktelig flere timer til aktivitet enn de gamle gruslagte utendørsbanene. Syntetisk grusdekke tørker raskt etter regn, i motsetning til vanlig grus som kan kreve flere timers tørketid. Dette banedekket har også lavere vedlikeholdsbehov enn grusbaner, og er stabile nok til bruk for rullestoltennis.
Prosess
Planene om å oppgradere utendørsanlegget ved B&G Racketsportsenter startet allerede i 2019. For å sikre at det nye anlegget ble både funksjonelt og fremtidsrettet, gjennomførte klubben en nøye planlagt prosess med flere trinn:
Effektiv arealutnyttelse
Fra starten var målet å maksimere utnyttelsen av arealet, da det ville bli utfordrende å komme til med maskiner senere. Dette perspektivet preget både design og plassering for å dekke klubbens langsiktige behov.
Etablering av byggekomité og styredeltakelse
En egen byggekomité ble opprettet, og sammen med styret var de aktivt involvert gjennom hele byggeprosessen. Dette sikret en godt forankret planlegging og kontinuerlig tilsyn gjennom alle faser av prosjektet.
Brukerinvolvering
På et ekstraordinært årsmøte i desember 2021 ble medlemmene involvert i beslutningsprosessen og fikk anledning til å godkjenne planene. Dette sikret bred støtte og engasjement rundt prosjektet.
Søknadsprosess og omregulering
Før byggingen kunne settes i gang, ble nødvendige søknader sendt og omreguleringer gjennomført for å innhente godkjenninger i henhold til regelverket.
Forberedende dugnadsarbeid
I forkant av byggestart bidro medlemmene av Eigersund Racketklubb med betydelig dugnadsinnsats, inkludert rydding av skog og klargjøring av området. Dette arbeidet reduserte kostnadene ved prosjektet.
Byggeperiode
Entreprenørene startet arbeidet i mai 2022. Anlegget ble ferdigstilt tidlig på våren 2023, i god tid før utendørssesongen.
Økonomi og finansiering
Total kostnad for utendørsanlegget var på 11,5 millioner kroner. Klubben fikk dekket omtrent 7,7 millioner kroner av dette beløpet fra gaver, spillemidler og andre midler.
- Momskompensasjon: 2,4 millioner kroner
Spillemidler:
- Nærmiljøanlegg (deck shuffleboard, pickleball, badminton og åpen aktivitetsflate): 2,3 millioner kroner
- Tennisbaner: 1,2 millioner kroner
- Padelbaner: 930 000 kroner
Støtte fra ulike aktører:
- SR-Bank Stiftelsen: 440 000 kroner
Gave fra lokal bedrift: 250 000 kroner
Fylkeskommunen (rullestolheis/universell utforming): 100 000 kroner
- Sparebanken Vest: 75 000 kroner
Drift
Anlegget er privateid av Egersund Racketklubb, som medfører at klubben også står ansvarlig for driften av anlegget. Driften utføres av en vaktmester ansatt av klubben.
Når klubben allerede i 2019 begynte å se på renovasjonsmuligheter for utendørsbanene, var et av deres mål å redusere behovet for vedlikehold, samt utvide sesongen slik at antall brukstimer øker. For å klare dette, ønsket klubben å gå over til syntetiske grusbaner – noe de også fikk til. Slikt banedekke krever verken valsing eller vedlikehold av linjer. Syntetiske baner drenerer også så godt at de er spilleklare umiddelbart etter nedbør, i motsetning til vanlige grusbaner som kan trenge flere døgn på å tørke opp etter mye regn.
Den ukentlige driften av utendørsanlegget er enkel og består hovedsakelig av å tømme søppel og spyle området rent etter behov. Utover dette tar spillerne selv ansvar for banene under bruk, ved å koste og vanne dem etter behov.
Mer omfattende vedlikehold gjennomføres på to årlige dugnadsdager; Én dag om våren for å klargjøre banene etter vinteren og én dag på høsten for å rigge ned og forberede anlegget for vinteren.
Bookingsystem
Anlegget er selvbetjent, der medlemmer låser seg inn ved hjelp av bookingsystemet Matchi. Dette gir god kontroll på hvem som bruker anlegget, samt lave kostnader knyttet til vakthold og liknende.
Nøkkelpunkter
Komplett anlegg for racketsporter - steg for steg
B&G Racketsportsenter er et helhetlig anlegg for alle racketsporter, hvor den gradvise utvidelsen har bidratt til å skape et optimalt racketsportanlegg. Denne fasetilnærmingen har også vært gunstig for finansieringen, ettersom det har vært lettere å håndtere mindre beløp i hver fase fremfor store engangsinvesteringer.
Referanser og les mer
Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med Egersund Racketsportsenter. Tusen takk for bidraget!
Vi har tidligere publisert en artikkel om B&G Racketsportsenters innendørsanlegg, mer om det kan du lese på B&G Racketsportsenter - godeidrettsanlegg.no (Publisert 19.11.21)