Illustrasjonsbilde kunstgress uten innfyll

Slitasje på kunstgressfiber

I diskusjonen om kunstgress og miljø er det mye som handler om det kunstige ifyllet, men det er viktig å huske at også fiberen er et kunstig framstilt materiale som ikke bør komme på avveie. I sommer var det planlagt lab-tester på kunstgressfiber for å finne ut om egenskapene forandrer seg over tid, men grunnet Koronasituasjonen måtte dette utsettes. Inntil forsøkene kan starte, skal det gjennomføres en teoretisk studie på temaet.

Artikkelen er mer enn 3 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kunstgressflater er utformet for å ligne naturgressets farge og tekstur på overflaten. Siden kunstgressfiberen er et plastmateriale må det produseres av råstoff som er tilpasset faktisk bruk – utendørs aktivitet uansett årstid.

Prosjektet KG2021 skal utvikle kunnskap om framtidens kunstgressflater, og da skal alle hovedkomponenter i et system studeres. Sommeren 2020 var det planlagt laboratorieforsøk der fiber utsettes for stresstest med UV og temperatur for å avdekke endringer i egenskaper, men grunnet begrenset tilgang på lab må delprosjektet vente. KG2021 gjennomfører i stedet et teoretisk studie på temaet denne sommeren.

Mer informasjon kommer, og i mellomtiden kan det vedlagte notatet gi en innføring i tematikken.

Denne saken ble oppdatert 03.06.2020, etter at det stod klart at de planlagte lab-testene ikke kunne gjennomføres denne sommeren.