Fleridrettshall med ribbevegg og liten klatrevegg langs sideveggene

Blir idrettsanleggene brukt?

Dansk forskningsprosjekt

Danske "Idrættens Analyseinstitut" (Idan) skal sammen med Holbæk kommune undersøke bruken av kommunens idrettshaller. Man har installert kameraer i samtlige idrettshaller, og via kommunens nettsider kan alle følge med på tallene. Idan følger også med, og skal lage en plan for hvordan aktivitetskameraene kan brukes på en strategisk måte slik at anleggene kan brukes, og ikke står tomme.

Artikkelen er mer enn 3 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Anleggene bookes - men brukes de?

I 2017 undersøkte Idan og SDU bruken av idrettsanlegg i Danmark. Da oppdaget man at selv om idrettshaller var booket inntil 100 % av tilgjengelig tid, var den faktiske bruken 70 %.

Holbæk kommune på Nord-Sjælland var en av kommunene som fikk sine idrettsanlegg undersøkt. Her startet man opp et pilotprosjekt med kameraer i ni anlegg, og etter avsluttet pilotprosjekt har man nå installert kameraer i alle idrettshaller i kommunen. Dette i samarbeid med Lokale og Anlægsfonden (LOA-fonden).

Kommunen deler dataene sine

Kameraene måler aktiviteten ved at det blir tatt et bilde hvert kvarter, der individer anonymiseres og blir telt opp, og dataene lagres.

For Holbæk kommune er det viktig å være åpne, og derfor deler man dataene fra kameraene på kommunens nettsider i en "Liverapport". På kommunens nettsider kan du også lese mer:

Holbæk Kommune måler idrætsaktiviteter

Idan skal utvikle løsninger på hvordan kameraene kan brukes

 - I Danmark har mange kommuner kjøpt inn og installert kameraer, men vet ikke hvordan de skal bruke dataene disse genererer, forteller Peter Forsberg som er senioranalytiker hos Idan.

Derfor skal Idan nå foreslå måter dataene kan brukes.

Les mer

Les mer om dette spennende prosjektet på Idans nettsider: Holbæk Kommune følger aktiviteten i alle idrætsanlæg med kameraer.