Innendørs velodrom med gymnastikk- og flerbrukshall i midten
Velodrombanen
Anleggets fasade
Anlegget har sykler man kan låne
Hyggelig sittegruppe anlegges overetasje med utsikt
Møtelokaler med store vinduer

Vår Energi Arena Sola

Norges første innendørsvelodrom

Fire kommuner har gått sammen om å etablere Norges første innendørs velodrombane med internasjonale standarder. I tillegg har anlegget en turnhall og flerbrukshall tilrettelagt for breddeidrett, samt innendørs løpebane, styrkerom, spinningsal og gruppetreningsrom. Bak satsingen står kommunene Sola, Stavanger, Sandnes og Randaberg gjennom det interkommunale selskapet Folkehallene Interkommunalt Selskap (IKS).

Anlegget var en av finalistene til “Årets idrettsanlegg 2023”.

Bakgrunn

Sykkelsporten har lenge hatt en sterk posisjon i Norge, både på bredde- og toppnivå, men mangelen på en innendørs velodrom har begrenset utviklingen av banegrenen. Siden 1970-tallet har sykkelsporten etterspurt en slik arena, både for å gi utøvere bedre treningsforhold og for å styrke Norges konkurranseevne internasjonalt. På verdensbasis er banesykling en stor idrett med en rekke OL-øvelser, og Norge har medaljevinnere innen sykkel, men har frem til 2021 manglet et anlegg som oppfyller internasjonale krav.

Samtidig var det et stort behov for idrettsanlegg i Stavanger-regionen. Kommunene Sola, Stavanger, Sandnes og Randaberg så derfor en mulighet til å kombinere disse behovene i et felles prosjekt – et moderne anlegg som kunne ivareta både sykkelsportens utvikling og breddetilbudet for andre idretter.

Et interkommunalt samarbeid

Sola kommune er medeier i Folkehallene IKS. Før prosjektet ble realisert, var det nødvendig for kommunene å investere i selskapet. Eierbrøken er basert på kommunenes befolkningstall og påvirker fordelingen av driftstilskudd.

Folkehallene IKS er et interkommunalt selskap som drifter fem idrettshaller i Stavanger-regionen. Selskapet eies av kommunene Sola, Stavanger, Sandnes og Randaberg og har som formål å fremme folkehelse gjennom fysisk aktivitet og sosial deltakelse, med et stort fokus på barn og unge. I 2023 hadde de fem hallene totalt 910 000 besøkende.

Anlegget

Vår Energi Arena Sola er en del av Sola idrettspark, som omfatter Sola Stadion med friidrettsanlegg og flere fotballbaner, Åsenhallen, Fjordstad-Hus TurnArena, en lysløype med tilhørende trimpark, Sola Frisbeegolfbane, samt Sola ungdomsskole og Sola videregående skole.

Innhold

  • Sykkelbane (250 meter)
  • Løpebane (305 meter)
  • Flerbruksflate (1400 m²)
  • Turnhall (1000 m²)
  • Styrkerom
  • Spinningsal
  • Gruppetimesal
  • Cafe
  • Sykkelbutikk
  • Kontorer
  • Møterom
  • Lager

Brukere

Anlegget er i bruk gjennom hele dagen av ulike grupper. På dagtid benytter ungdomsskolen flerbruksflaten til kroppsøving, mens elever fra Sola videregående skole med programfaget toppidrett banesykling trener på velodromen. På kveldstid i skoleruten er anlegget gratis tilgjengelig for organisert trening innen sykkel, turn og ballidretter. I tillegg benytter voksne og eldre medlemmer anlegget til egentrening gjennom hele dagen.

Syklister som sykler i full fart på velodromen.
Velodromen brukes av både organisert trening, elever med programfaget toppidrett banesykling og egenorganisert sykkeltrening. Foto: Trollvegg Arkitektstudio AS.

Ferietilbud

I skolens sommerferie tilbyr Folkehallene gratis sommeraktiviteter i alle sine haller for barn og unge under 16 år. Anlegget holder åpent hver dag fra kl. 10–16, og det kreves ingen forhåndsbestilling. Lån av utstyr er også gratis.

Barnehager, SFO-er og andre organiserte fritidstilbud kan også benytte anlegget i sommerferien. For barnehager er tilbudet gratis, mens SFO-er og andre organiserte fritidstilbud betaler 25 kr per barn.

Teknisk

Anlegget er konstruert med betongdekker og store limtredragere som muliggjør søylefrie siktlinjer, i tråd med UCI-kravene. Limtredragerne, produsert i Tyskland, har et spenn på opptil 80 meter og måtte fraktes med spesialtransport og monteres med kraner.

Fasaden består av mørke plater for et moderne uttrykk, mens ytterveggene kombinerer klimavegger og sandwich-elementer. Første etasje har synlige betongelementer med hvit betong og slipte betonggulv. Taket, levert av Lett Tak-Systemer, har komplekse vinkler som krevde spesialtilpasninger. I etterkant av byggingen ser Folkehallene IKS at det burde vært gangbroer i taket, for bedre tilgjengelighet til tekniske installasjoner og enklere vedlikehold.

Arkitektonisk utforming og arealutnyttelse

Bygget har en arkitektur inspirert av stealth-design, med en sirkelformet planløsning som gir et dynamisk uttrykk. En av de viktigste designbeslutningene var å løfte sykkelbanen én etasje, noe som frigjorde plass til garderober og lager under banen. Dette ga samtidig flerbrukshallen en mer funksjonell plassering på bakkeplan, med enklere adkomst og bedre logistikk.

Velodrombanen

Anlegget har en 250 meter lang såkalt cat2 UCI-bane med internasjonale mål. Dette betyr at banen oppfyller kravene til å arrangere konkurranser på høyeste internasjonalt nivå. Velodromen har en helningsgrad på 43 % i svingene og er konstruert for hastigheter på opptil 80 km/t. Banen er håndbygd av spesialister fra VeloTrack GmbH. Samtidig som banen oppfyller internasjonale mål kan den brukes av nybegynnere. I hallen har de blant annet sykkelutleie fom dem som ikke eier egen sykkel, og oppbevaring av sykler for dem som eier egne sykler.

Bildet viser den den bratte helningen på velodromen (helningsgrad på 43%)
Selv om banen oppfyller internasjonale mål kan den brukes av nybegynnere. Foto: Trollvegg Arkitektstudio AS.

Tribuner og kapasitet

Anlegget har 1260 faste sitteplasser, med mulighet for utvidelse til 2500 ved større arrangementer. Glassrekkverket rundt velodromen er spesialdesignet i samarbeid med UCI for å tåle kraftige støt og sikre optimale TV-opptak.

Oppvarming og inneklima

Anlegget varmes opp med to varmepumper, supplert av en el-kjel ved behov. Systemet muliggjør rask oppvarming, noe som er spesielt viktig under større arrangementer som sykkelritt.

Lys og dagslys

Opprinnelig var planen å unngå dagslys i hallen av hensyn til internasjonale konkurranser og potensiell TV-produksjon, men etter befaring ble det besluttet å slippe inn naturlig lys for å bedre forholdene under hverdagsbruk. For å sikre jevn belysning under konkurranser og for å unngå blending av utøvere og kamera kan store blendegardiner benyttes.

Prosess

Sola Arena ble realisert som en totalentreprise etter prinsippet «Design to build», hvor målet var å få mest mulig idrettshall for pengene. Prosjektet ble vunnet høsten 2017 av Consto i samarbeid med arkitektkontoret Trollvegg Arkitektstudio AS. Kontrakten med Folkehallene ble inngått i februar 2018, og selve tomten var byggeklar i oktober 2018. Anlegget stod ferdig i 2021, med offisiell åpning i september samme år.

Brukermedvirkning

Prosjektet ble utviklet med aktiv brukermedvirkning, hvor møter ble gjennomført med ulike idrettsgrupper, idrettslag og brukere for å sikre at anlegget skulle møte deres behov. I tillegg ble kommunenes og regionens ønsker nøye vurdert, og det ble arrangert studieturer til lignende velodromer i Europa for å hente inspirasjon og erfaringer.

Økonomi og finansiering

Den totale kostnaden for anlegget endte på 277,5 millioner kroner ekskl. mva. Finansieringen inkluderer 90 millioner kroner i spillemidler samt lån gjennom Kommunalbanken.

Driftskostnad

De årlige driftskostnadene ligger på omtrent 17 millioner kroner. Finansieringen skjer gjennom egne inntekter, medlemskort og samarbeidspartnere, samt driftstilskudd fra kommuner og leieinntekter.

Drift

Driften av anlegget krever kompetanse innen sentraldriftssystemer, varmeanlegg, elektro og ventilasjon. I tillegg er det viktig med kunnskap om brukernes behov, for eksempel kravene til sykkel- og turnaktiviteter.

For enkelte fagområder benyttes eksterne serviceavtaler og innleid personell for å sikre optimal drift og vedlikehold.

Nøkkelpunkter

  • Interkommunalt samarbeid for internasjonal standard: Å bygge en velodrom med internasjonal standard er en stor økonomisk investering, for å kunne gjøre prosjektet økonomisk bærekraftig ble det valgt å benytte et interkommunalt samarbeid. Dette samarbeidet lettet på kostnadene for de enkelte kommunene, samtidig som det muliggjorde etableringen av et unikt anlegg. Den nye velodromen er den eneste i sitt slag i Norge, og gir regionen et kraftig løft både for sykkelsporten og for lokale idrettsutøvere.
  • Flerbruk: Anlegget er designet for å kunne huse alt fra store arrangementer til å hverdagslig breddeaktivitet av mange grupper samtidig, og plasseringen er strategisk valgt for å maksimere bruken. På dagtid benyttes anlegget til kroppsøving for ungdomsskolen og til toppidrettslinjen ved Sola videregående skole. På ettermiddags og kveldstid brukes anlegget av mange samtidig – løpebanen, styrkerom og spinningsal kan brukes av medlemmer, velodromen av syklister, og flerbruksflaten kan huse både gymnastikk og ballspill.

Referanser og les mer

Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med Arenaleder for Vår Energi Arena Sola. Vi takker for samarbeidet!

Ønsker du å lese mer om anlegget kan du sjekke ut snarveiene under.