Illustrasjonsbilde bordtennis
Anleggstype

Bordtennisanlegg

Du vil her finne nyttige linker til nasjonale og internasjonale forbund, anleggsmanualer, veiledere og banemål til de ulike anleggstypene.

Om bordtennisanlegg

Et bordtennisanlegg består av et eller flere bordtennisbord, enten innendørs eller utendørs. Konkurranseidretten foregår innendørs. I internasjonale konkurranser er det krav til at gulvet er ensfarget / uten merking for andre idretter. Norges Bordtennisforbund låner ut gulvbelegg, slik at idrettshaller kan brukes.

Se mer under "Banemål og krav".

Les også om bordtennisanlegg i veilederen for idrettshaller:

Norges Bordtennisforbund

Norges Bordtennisforbunds formål er å fremme bordtennissporten i Norge, herunder bidra til samarbeid mellom klubbene, og representere idretten internasjonalt. Dersom du ønsker å vite mer om bordtennis og bordtennisanlegg, ta kontakt med forbundet.

To bordtennisspillere
Foto: Norges Bordtennisforbund

Banemål og tekniske krav

I veilederen for idrettshaller er det spesifisert krav for bordtennis. Du finner de spesifikke kravene i kapittel 4.4.

NB! I veilederen er det noen feil/informasjon som ikke stemmer angående belysning. Det korrekte er:

Belysning

  • For internasjonale konkurranser: 1000 lux (står 500 lux i veilederen)
  • Nasjonalt krav: 600 lux.

Bordtennisbord

Det er som kjent mange leverandører av bordtennisbord og annet bordtennismateriell på markedet. Norges Bordtennisforbund har en samarbeidspartner som leverer bord, men det er mye bra å velge mellom, så det som avgjør hva man skal kjøpe bestemmes av hva bordene skal brukes til og av hvem. Det blir naturlig nok et spørsmål også om pris og kvalitet.

De bordene som er godkjent av ITTF (International Table Tennis Federation) er godkjent for konkurransespill i Norge og er derfor også av bedre kvalitet. Bordtennisklubber bør normalt velge slike bord. Dersom bordene skal brukes på skoler er det ofte bedre med en rimeligere bordtype. For alle bord bør man vurdere hvordan de skal lagres. Bord av typen "Roller" er ofte enkle å klappe sammen og trille inn på et lager. Dersom bordene kan stå permanent oppstilt er ikke rollerfunksjonen like viktig.

Universell utforming - tenk på bordsben!

En annen ting som kan være viktig å tenke på er dersom funksjonshemmede i rullestol skal bruke bordene så er plassering av bordbenene viktig. Da sier reglementet at bordbena skal være 40 cm inn under bordet. Alle klubber og skoler bør derfor ha minst 1 bord av denne typen.