Dronefoto av hele anlegget i Granåsen

Granåsen idrettspark kan bli årets anlegg 2023

Praktanlegget til ski-VM 2025 er blant de nominerte

I midten av mars skal en samlet byggeindustri kåre det beste anlegget for 2023. Blant de nominerte finner vi Granåsen idrettspark, som i disse dager passende nok markerer at det bare er ett år før anlegget blir arena for verdensmesterskapet i nordiske grener.

Hvert år kårer organisasjonen Byggeindustrien Årets anlegg for forutgående år, og i år er det nominert tre praktfulle anlegg. Det er blant disse vi finner Granåsen idrettspark, som nylig sto ferdig etter opprustinger i mangemillionersklassen. Hele 791 millioner kroner har blitt brukt for å gjøre anlegget klart for det som venter i månedsskiftet februar-mars neste år: ski-VM i nordiske grener. 

Årets kåring går av stabelen 13. mars 2024. Les om alle de nominerte her: Her er de nominerte til Årets Bygg og Årets Anlegg 2023 – Bygg.no (20.2.2024)

Fakta: Hvem er Byggeindustien?

Byggeindustrien – etablert 1968 – er et faglig og næringspolitisk organ for byggenæringen i Norge. 

Innad i næringen har Byggeindustrien, og det tilhørende nettstedet bygg.no, som oppgave å gi sine primære målgrupper nyheter og informasjon om alt som skjer i og for næringen. Målgruppen er planleggere/prosjekterende, utførende bygg- og anleggsbedrifter, maskineiere/brukere, byggherrer og eiendomsselskaper. 

Organisasjonen står bak bransjenettsettstedet bygg.no, som er nettstedet som har publisert saken om årets nominerte. 

Informasjonen er hentet fra bygg.no

Dette er juryen

Juryen består av:
– Per-Arne Horne (DiBK) (juryleder)
– Harald Martin Gjøvaag (Union)
– Tone Nakstad (Norsk forening for fjellsprengningsteknikk)
– Kari Sandberg (EBA)
– Trine Dyrstad Pettersen (Byggevareindustriens Forening)
– Arve Brekkhus (Byggeindustrien)
– Lene Eikefjord (Byggenæringens Mediesenter)

Hvorfor er Granåsen nominert?

Granåsen ble overlevert fra hovedentreprenøren NCC til Trondheim kommune 14. september 2023, og står nå klar for å imøtekomme toppidrettsutøvere og hverdagsmosjonister, etter opprustninger for 791 millioner kroner.

Granåsen idrettspark har gjennomgått en omfattende ombygging for å bli et helårs hverdagsanlegg, med plass til langt flere aktiviteter enn før; alt fra profesjonell ski og skiskyting, til barneleker og mosjonstrening. Her er det plass til alt!

Unikheten ved Granåsen idrettspark

Granåsen skiller seg ut med sin fleksibilitet og bærekraft. Det har vært et fokus på å skape et "nøkternt og robust" anlegg som skal vare i mange år framover, med fokus på å prosjektere og lage miljøvennlige løsninger. Prosjektet har til hensikt å oppnå CEEQUAL-sertifisering, et kvalitetsmerke for bærekraft i infrastrukturprosjekter.

Med utvidelser som inkluderer en ny skiskytterarena, oppgraderte hoppbakker, ny stolheis, og tilrettelegging for paraidrett, tilbyr Granåsen idrettspark en god kombinasjon av toppmoderne fasiliteter for elitekonkurranser og tilgjengelige aktivitetsområder for hele Trondheims befolkning. Dette sikrer at Granåsen ikke bare er et sted for internasjonale mesterskap, men også et anlegg for fysisk aktivitet for helt vanlige folk.

Mange faser

Veien fram mot dagens anlegg har vært lang, der man gjennom flere faser har totalrehabilitert det 26 år gamle VM-anlegget fra 1997. Alle fasene har vært sterkt preget av å imøtekomme de moderne kravene til en idrettsarena, både i form av fasiliteter og miljøhensyn.

Den siste utbyggingsfasen, fase 2, har vært en omfattende prosess som omfattet både oppgraderinger og nybygg. Dette inkluderer forbedringer av eksisterende anlegg og tillegg av nye elementer, slik som skibrua, som fysisk og visuelt binder anlegget sammen og tilbyr nye muligheter for både trening og konkurranse.

Til tross for pandemirelaterte utfordringer, mangel på byggematerialer og ekstreme værhendelser, har prosjektet klart å opprettholde fokus på sikkerhet, bærekraft, og brukervennlighet. Bruk av digitale verktøy og 3D-modellering har vært sentralt i å overvinne kommunikasjonsbarrierer og sikre effektivitet i gjennomføringen.

Et anlegg for framtida

Med blikket rettet mot ski-VM i 2025 og videre, står Granåsen idrettspark nå klart for framtida, og er et symbol på Trondheims vilje til å være en ledende aktør innen internasjonal vintersport og hverdagsaktivitet. Anlegget representerer en balanse mellom idrettens krav til toppfasiliteter og samfunnets behov for tilgjengelige og bærekraftige aktivitetsområder.

Les mer om anlegget hos Bygg.no: Granåsen Idrettspark – Bygg.no (publisert 10.10.2023)