Utforanlegg for sykling
Her finner du informasjon om utforsykling og utforanlegg.
Se også Anleggstype Sykkelanlegg
Om utfor/downhill
Utfor, eller downhill som det også kalles, er en gravitasjonsassistert tempobasert terrengsykkeløvelse, der syklister tar seg frem og ned bakker med sykkel, enten i skogsterreng, på stier eller grusveier. Utforkonkurranser er organisert som enkeltstart, der utøverne sykler mot klokken. Løypene er teknisk krevende, med elementer som hopp og andre hindringer, og tar vanligvis fra ett til fem minutter å forsere.
I Kultur- og likestillingsdepartementets anleggsregister finner man anleggstypen som anleggskategori "Sykkelanlegg" og anleggstype "Downhillsykkelløype".
Norges Cykleforbund
Sykkelidretten organiseres av Norges Cykleforbund i Norge. Dersom du ønsker å vite mer om sykkelanlegg, anbefaler vi å kontakte Norges Cykleforbund: Administrasjon, Norges Cykleforbund.
Anleggsplan
Utdrag fra NCF's ANLEGGSPLAN 2024-2028:
NCF har identifisert behov for flere og bedre tilrettelagte anlegg for sykkelsporten i Norge. De viktigste satsingsområdene er:
- Landevei (inkl. para): Arbeide for å bedre rammevilkårene for konkurranser på offentlig vei, spesielt knyttet til sikkerhet og kostnader for vakter.
- Terreng og sykkelkross: Behov for flere permanente anlegg og samarbeid med langrennsarenaer. Stibyggerutdanning etablert ved Fagskolen i Viken.
- Banesykling: Etter åpningen av velodromer i Sola (2021), Levanger (2022) og Asker (2023/24), skal det i løpet av en 15 års periode arbeides for to nye innendørs velodromer.
- Utfor og Enduro: Samarbeid med alpinanlegg for sommerbruk av heisbaserte løyper.
- BMX: Ønsker flere baner utover dagens i Rogaland, Viken og Telemark, men sliter med å finne driftspartnere. Jobber for en veileder for bygging av BMX-baner.
- Trial: Behov for permanente anlegg, settes opp midlertidige løsninger i Bergen og Kristiansand.
- Pumptrack: Mange anlegg finnes, men få holder konkurransestandard. Målet er å knytte alle anleggene opp mot sykkelklubber.
- Helårsanlegg: NCF har inngått avtaler i Midt-Norge med Skiforbundet og fylkeskommuner for å utvikle 20 anlegg de neste årene.