Illustrasjonsbilde rugby
Anleggstype

Rugbyanlegg

Du vil her finne informasjon om og nyttige linker for rugbyanlegg.

Om rugbyanlegg

Lagidretten rugby spilles med lite eller ingen beskyttelse - selv om det er en idrett med mye fysisk kontakt som en del av spillet.

Banen måler 94-100 x 68-70 meter (maksimalt 144 x 70 meter), og dekket er av gress, men man kan også spille på kunstgress, leire/sand og lignende. For kunstgress skal tykkelsen på gresset helst være over 6 cm.

Midt på mållinjene befinner seg det et 5,6 meter bredt mål med høye stolper, med tverrliggere festet 3,4 meter over bakken. Se mer under Banemål og tekniske krav.

Se også på fotballanlegg for informasjon som kan være relevant også for rugby.

Rullestolrugby

Rullestolrugby spilles på en basketballbane, med en ball som ligner på en volleyball. Gulvet bør være av parkett eller hardtre.

Det er fire spillere på banen i hvert lag (maks 8 innbyttere), og i Norge får alle være med på treninger og turneringer uansett funksjonsnivå. Man bruker spesialstoler, så det får gjerne være tilstrekkelig lagerplass i hallen.

Les mer om Rullestolrugby på Norges Rugbyforbunds nettsider.

Norges Rugbyforbund

I Norge styres rugby av Norges Rugbyforbund, og dersom du er nysgjerrig på rugby og rugbyanlegg, anbefaler vi at du kontakter dem:

Norges Rugbyforbund - kontakt

Banemål og tekniske krav

Rugby

Missing medieelement.

Rullestolrugby

Banemål er definert i dokumentene under:

Totalt areal med soner utenfor banen er ca. 36 x 20 meter. Minimum "Run-off"-areal på hver ende av banen er 3 meter. Dermed passer den fint inn i en håndballbane (det gir 6 meter "Run-off" på hver ende.) Banemålene på selve banen er det samme som for basketball. Foretrukket gulvtype er hardtre/parkett. Anlegget må være tilgjengelig for bevegelseshemmede.