Forside av rapport, med bilde av svømmehall.

Lesetips: Evaluering av tilgjengeligheten i en idretts- og svømmehall

Medarbeidere i SIAT var i mai på konferanse i Danmark, og fikk tips om en spennende rapport som evaluerer tilgjengeligheten i en idretts- og svømmehall.

Artikkelen er mer enn 3 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vandhalla - Tilgjengelig for alle!

Vandhalla er Egmont Høyskole sin nye og fullt tilgjengelige flerbrukshall med idrettshall, treningsrom, svømmehall og mye mer.  I en rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg universitet i København evalueres gjennomføringen av designprosessen, med fokus på hva som ble gjort for å skape tilgjengelighet og likestilling for alle brukergrupper.

Faktorer som bidrar til inkluderende design

Evalueringen viser at spesielt to faktorer har bidratt til å skape et inkluderende design av Vandhalla:

  1. Byggherren var ekstremt dedikert til prosjektet og kan derfor karakteriseres som en ildsjel på godt og vondt. Han var løsningsorientert og kjempet for forskjellige spesialløsninger, blant annet tilgjengelig vannsklie for alle.
  2. Den vinnende designerens tenking og brukerforståelse i arbeidet med konkurransen. Et manifest fra et tidligere urealisert prosjekt på boliger for rullestolbrukere inspirerte dem til å fokusere på flyt for å kunne gjøre det enkelt å komme seg rundt i rullestol.Metaforen "en sekk med poteter" ble brukt av brukerne i programmet for å beskrive en uverdig situasjon i forbindelse med bruk av heis ved nedstigning i bassenget. Dette ble en øyeåpner og viktig for designernes fokus på likestilling og utviklingen av tankegang. Her ble likestilling vurdert fra starten med hensyn til plassering av Vandhalla i landskapet og tilkoblingen til eksisterende bygninger.


Vurderingen av 11 designhypoteser formulert med tanke på konkurranseprogrammet viser at man med Vandhalla har kommet langt med tilgjengelighet ved å jobbe med likestilling på flere nivåer; plassering av bygning, struktur på omkledningsrom og nedstigninger til bassenger. Sistnevnte er preget av å tilby en rekke alternativer i henhold til behovene til den enkelte bruker.

Les mer:

Les mer om Vandhalla på deres egen hjemmeside, vandhalla.dk
Hele rapporten fra Statens Byggeforskningsinstitut kan leses på hjemmesiden deres, sbi.dk