Skeletonutøver i full fart
Anleggstype

Bob-/skeleton-/akeanlegg

Du vil her finne nyttig informasjon om anlegg for bob, skeleton og aking.

Foto: Norwaysliding 

Om bob-/skeleton-/akeanlegg

Skeleton og bob

Skeleton kjøres på kjelker med to meier og hodet først, dette nedover en spesialbygget, kurvet, islagt bane. Banene variere en del i lengde, men konkurranselengden på Lillehammer er rett over 1,3 km. Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane er Nordens eneste bane, og blir blant trenere ofte ansett som en bra bane å trene i, dersom du ønsker å bli god.

Bob er en større "kjelke" med fire meier, som utøver kan kjøre alene eller som en lagsport i toer- og firerbob. Opprinnelig ble bob kjørt i baner laget av snø og is, og dette er fortsatt tilfellet i St.Moritz, Sveits.

Skeletonutøver i full fart
Skeleton. Foto: Norwaysliding
To utøvere i bob i startfasen
Bob. Foto: Norwaysliding

Aking

Aking som idrett kan utøver både i kunstisbane (kunstbane-aking) eller som naturbane (naturbaneaking). Korketrekkeren og Midtstuebakken er Norges to naturbaner. Begge anleggene kan leses mer om på det norske forbundets anleggssider:

Anlegg - Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund

Naturbaner er utformet med naturen den plasseres i med kurver, og ikke nødvendigvis særlig bratt da den er bygget av is og snø. Aking som idrett kjøres på en kjelke med to meier med bena først. Kjelken styres ved hjelp av ben og overkropp, og alt handler om å bli ett med banen for høyest mulig hastighet.

Akingutøver på vei nedover
Aking. Foto: Per Alnes / Norwaysliding

Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund

Aking, bob og skeleton er organisert under Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund. Dersom du ønsker å lage baner eller har spørsmål knyttet til disse idrettene, ta kontakt med forbundet.