Skeletonutøver i full fart
Anleggstype

Bob-/skeleton-/akeanlegg

Du vil her finne nyttig informasjon om anlegg for bob, skeleton og aking.

Foto: Norwaysliding

Om bob-/skeleton-/akeanlegg

Aking

Aking består av både kunstbaneaking og naturbaneaking. Begge disse grenene, og hvilken type anlegg man bruker, er beskrevet under.

Kunstbaneaking

I Norge er det ett anlegg for kunstbaneaking, Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane. Anlegget ligger ved Hunderfossen og ble bygget i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Farten i kunstbaneaking kan bli svært høy, opp mot 150 km/t. Utøverne benytter en kjelke konstruert for kunstisbaner, hjelm, visir, akesko og hansker med pigger. Er man nybegynner eller ung utøver kan man starte langt ned i banen, mens mer erfarne utøvere starter høyere opp, helt opp til herre start, som er den øverste starten i en kunstisbane.

Naturbaneaking

Det finnes ulike typer naturbaneaking. Internasjonalt foregår naturbaneaking på en islagt bane/vei, med vant på sidene. Ellers finnes det varianter av naturbaneaking, hvor man aker i baner eller på vei med snø. I Norge er Korketrekkeren sånt anlegg. Her benytter man naturbanekjelker og hjelm. Skal man kjøre på islagte baner, må man også benytte sko med pigger. Kjelken styres, både i kunstbane og i naturbane, ved hjelp av ben og overkroppen. Det er både dame- og herreklasse i kunstbaneaking og naturbane. Og man kan kjøre enten en utøver på kjelken, singel, eller to utøvere på kjelken, dobbel.

Akingutøver på vei nedover
Aking i naturbane. Foto: Per Alnes / Norwaysliding

 

Skeleton og bob

Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane er det eneste anlegget i Norge for bob og skeleton. Bob er en idrett hvor det er mange ulike grener. Parabob, hvor det kun er en utøver i boben, monobob som internasjonalt kun er for damer, 2-er bob damer og herrer og 4-er bob for herrer.

Skeleton er også en idrett som utøves i bob- og akebakken. Her benytter man en kjelke og utøveren ligger med hodet først.

Skeletonutøver i full fart
Skeleton. Foto: Norwaysliding
To utøvere i bob i startfasen
Bob. Foto: Norwaysliding

Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund

Aking, bob og skeleton er organisert under Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund. Dersom du ønsker å lage baner eller har spørsmål knyttet til disse idrettene, ta kontakt med forbundet.