Anleggsnyheter ikon

Anleggsnytt fra særforbundene uke 47 - 2022

Nyheter fra Orienteringsforbundet og Norges Skiforbund

NMBU-parken er kåret til årets beste sprintkart, totalt seks nye plastbakker er åpnet i Norge i det siste, Ski-VM 2025 ønsker å bidra til teknologi som kan produsere snø i plussgrader, og Skiforbundet kommer med tips rundt grunnerverv. Dette kan du lese om i ukas anleggsnytt!

NMBU-parken er årets beste kart for sprintorientering

Sprintkartet over NMBU-parken på Ås ble under høstens Kartkonferanse kåret til Årets sprintkart i Norge i 2021. Kartet trekkes fram som svært detaljert, samt at det meste av all byggeaktiviteten ved universitetet er tegnet inn på en eksemplarisk måte. 

Mer info om kartet, utdelingen og et intervju med den vinnende karttegneren finnes på Orienteringsforbundets nettsider:

«NMBU-parken» kåret til Årets sprintkart i 2021! - orientering.no (publisert 21.11.2022)

Tre nye plastbakker klare på Gullbotn

Med tre nye hoppbakker i anlegget på Gullbotn har Hordaland skikrets fått et nytt og flott anlegg. Selve hoppanlegget hadde sin offisielle åpning forrige vinter, men ivrige ildsjeler ville gjøre anlegget enda bedre, og monterte i sommer plastunderlag i alle tre bakkene. 

Anlegget er et rekrutteringsanlegg, og mer info finnes via Skiforbundets nettsider:

Tre plastbakker klare på Gullbotn - skiforbundet.no (publisert 22.10.2022)

Nye bakker i Troms

Nylig ble det åpnet tre nye plastbakker i Skjærhaugen Hoppanlegg i Øyerbygd (Skjold) i Troms. Anlegget, som er eid av Øverbygdhopp, begynner dermed å bli både stort og variert. Anlegget har blitt utviklet over flere år, og består i dag av K5, K11, K14, K25, K40 og en K65-bakke. Plastbakkene K5, K11 og K14 ble åpnet denne høsten. 

Det er totalt seks hoppbakker i det fine rekrutteringsanlegget, hvorav fire av disse nå kan benyttes året rundt, uavhengig av snø.

Mer info om anlegget som er bygd på dugnad siden 2005 finnes på Skiforbundets nettsider:

Tre plastbakker åpnet på Skjærhaugen - skiforbundet.no (publisert 15.11.2022)

Skiforbundet med tips og råd rundt grunnerverv

For å kunne anlegge en langrennsløype, hoppbakke, alpinbakke, snøpark eller skileikanlegg, må bruksrett til arealet være på plass (grunnerverv). Det kan være en krevende prosess; av den grunn har Skiforbundet laget et verktøy som skal gi noen gode råd på veien. 

Grunnerverv innebærer å sikre bruksrett til arealet anlegget skal etableres på. Grunnerverv sikres normalt gjennom en privatrettslig avtale med grunneier om bruk/leie eller kjøp, men kan også oppnås gjennom ekspropriasjon. Bruk og leie av areal kan skje med eller uten betaling.

Finn ut mer om grunnerverv på Skiforbundets nettsider:

Tips og råd rundt grunnerverv - skiforbundet.no (publisert 10.11.2022)

Ski-VM 2025 vil produsere kunstsnø i plussgrader

Gode snøforhold under Ski-VM 2025 vil være het avgjørende for et vellykket mesterskap. Med stadig endrede klimatiske forutsetninger, har Ski-VM 2025 sett seg nødt til å se seg rundt etter ny teknologi, med et særlig fokus på installasjoner som muliggjør snøproduksjon i plussgrader. 

Mer info om prosjektet kan leses via Skiforbundets nettsider:

Vil produsere kunstsnø i plussgrader - skiforbundet.no