Flere gutter og jenter med rulleskøyter på inlinebane
Rulleskøyteløper i høy fart rundt sving
Fem rulleskøyteløpere tett etter hverandre i sving
Flere mennesker i god fart på rulleskøyter rundt inlinebane en sommerdag

Inlinebane i Sandefjord

En pioner på norsk jord

Inlinebanen i Sandefjord er den første av sitt slag i Norge. Banen er spesiallaget for en idrett som er forsvinnende liten her til lands, men langt større i sentral-Europa, Asia og Amerika. Inline er en idrett preget av mye taktikk, fart og spenning - som alle er viktige faktorer for å motivere ungdom til å holde seg i aktivitet. I tillegg fungerer banen som et godt treningsverktøy for isskøyteløpere om sommeren. Anlegget er anbefalt av Norges Skøyteforbund.

Bakgrunn

Sandefjord Skøiteklub har i mange år vært i førersetet for inlineidretten i Norge gjennom utstrakt bruk av rulleskøyter som treningsverktøy for isskøyteløpere. Dette har ført til at løperne også har deltatt i flere internasjonale mesterskap på rulleskøyter verden over.

Grunnet store forskjeller i hvordan inlineløp og tradisjonelle skøyteløp gjennomføres har det i lang tid vært et ønske om å bygge en bane med internasjonale mål slik at løperne kan komme forberedt til mesterskap, i tillegg til å enklere kunne rekruttere yngre løpere. Det var tidligere en bane uten doserte svinger der det nye anlegget nå er bygget, men dette var ikke en fullgod løsning for de raskeste løperne da man er avhengig av doserte svinger for å kunne holde høyest mulig fart gjennom svingene.

Anlegget

Anlegget består av en asfaltert, oval bane som er 200 meter lang og seks meter bred, med doserte svinger i henhold til det internasjonale rulleskøyteforbundets standard. Det er lagt rør under asfaltdekket for fremtidig tilkobling til fjernvarmeanlegg slik at banen kan brukes også på vinteren, med følgelig energieffektiv oppvarming og tørking av underlaget.

Den eneste av sitt slag

Anlegget benyttes hovedsakelig av skøyteklubbens løpere i forbindelse med rulleskøytetrening, men også av andre barn og unge til ulike aktiviteter som sykkel, sparkesykkel og skateboard. Det er generelt mye aktivitet og konkurranser på anlegget som forhåpentligvis inspirerer barn og unge til å begynne med rulleskøyter.

Banen er den eneste av sitt slag i Norge og er åpen med gratis inngang for alle utenom klubbens treningstider. Anlegget får derfor mange tilreisende brukere.

Byggetiden var ca. tre måneder inklusive noe dugnadsarbeid. Prosjektgjennomføringen har vært svært vellykket takket være stor innsats fra klubbens ildsjeler.

Økonomi

Banen er finansiert av skøyteklubben, private sponsorer, kommunen, entreprenører, dugnadsarbeid, spillemidler og MVA-kompensasjon.

Drift

Drift av anlegget består av rengjøring av banen, lysstyring og gartnerarbeid for vedlikehold av beplantning.