Alpine øvelser

Alpine øvelser

Brukere har vurdert dette innholdet. Vi ville satt pris på din vurdering også. Logg inn og gi din vurdering!


Alpine konkurranser som er valgt i FIS World Cup, FIS alpint verdensmesterskap og Olympiske Vinterleker består av ti øvelser: Fem øvelser for damer og fem øvelser for herrer.

Om Alpint

Alpine konkurranser som er valgt i FIS World Cup, FIS alpint verdensmesterskap og Olympiske Vinterleker består av ti øvelser: Fem øvelser for damer og fem øvelser for herrer.

Tilleggsøvelser som parallellslalåm og (Utslag-Knock-out) slalåm/storslalåm blir utformet i ulike varianter som alpine øvelser. Reglene er de samme for damer og herrer, men løypene kan være ulike. I alle tilfeller måles tiden med hundredels sekund nøyaktighet. Like tider med samme plassering godkjennes.

Utfor

Utfor har de lengste løypene, størst høydeforskjell og høyeste hastighet. Utfor inkluderer utfordrende svinger, hopp og glistrekk. Det er obligatorisk med treningsdager før rennet. Høydeforskjeller fra 450-1100 meter

Hver løper kjører en omgang i en løype. Løperen med den raskeste tiden er vinner.

Mer om utfor finner du her.

Super-G

Super-G betyr superstorslalåm, og er en øvelse som kombinerer hastigheten fra utfor og med mere presise storslalåmlignende svinger. Løypa er kortere enn utfor men lengre enn storslalåm. Super-G inneholder høyhastighetssvinger, hopp og glistrekk. Høydeforskjeller fra 400 -650 meter. Antall svinger er fra 6-10% av høydeforskjellen fra start til mål. Hver løper kjører en omgang i en løype. Løperen med den raskeste tiden vinner.

Mer om super-G finner du her.

Storslalåm

Storslalåm kan være “lik” slalåm med færre svinger og litt større og jevnere svinger enn slalåm. Storslalåm kan også være en form for “mini” super-G. Antall svinger er 11-15 % av bakkens høydeforskjell fra start til mål. Høydeforskjeller fra 250-450 meter. Hver løper kjører to omganger i to ulike løyper i samme bakke. Begge omganger kjøres samme dag med en omgang om formiddagen og andre omgang på ettermiddagen. Tidene legges sammen og løperen med den raskeste tiden sammenlagt vinner.

Mer om storslalåm finner du her.

Slalåm

Slalåm har den korteste løypa og hurtigste svinger. Antall svinger er 30-35 % av høydeforskjellen fra start til mål. Høydeforskjeller fra 120-220 meter. Avstand mellom svingene er fra 6-13 meter. Hver løper kjører to omganger i to ulike løyper i samme bakke. Begge omganger kjøres samme dag med en omgang om formiddagen og andre omgang på ettermiddagen.

Tidene legges sammen og løperen med den raskeste tiden sammenlagt vinner.

Mer om slalåm finner du her. Du kan også lese om parallellslalåm her.

Kombinasjon

Klassisk kombinasjon består av utfor og to omganger slalåm. Tidene legges sammen og løper med den raskeste tiden sammenlagt er vinner, eller rennpunkter fra begge øvelsene summeres. Laveste rennpunkter gir vinneren.

Super-kombinasjon består av enten utfor eller super-G og en omgang slalåm. Tidene legges sammen og løper med den raskeste tiden sammenlagt er vinner.

 

Annen informasjon

15 resultat(er)
Nedenfor vil du finne relatert innhold.
Innholdstype: Veiledere

Alpinanlegg - Planlegging, bygging og drift

Du finner her en veileder for planlegging, bygging og drift av alpinanlegg, utarbeidet av Kulturdepartementet i samarbeid med Norges Skiforbund i 2011.

Innholdstype: Temaside

Banemål og areal

Når man detaljprosjekterer et idrettsanlegg er det viktig at man vet hvilke mål og krav som skal tilfredsstilles. Under finnes lenker til banemål, veiledere og tekniske krav. Det anbefales også at...

Innholdstype: Veiledere
Digital veileder: Snowboard- og freeskipark  i alpinanlegg

Digital veileder: Snowboard- og freeskipark i alpinanlegg

Denne digitale veilederen ble lansert av Kulturdepartementet i 2019, og handler om planlegging og bygging av snowboard- og freeskipark. Den erstatter veilederen Snowboardpark utgitt i 2006.

Innholdstype: Verktøy

Freestyle

Konkurranseformen freestyle består av 4 grener; kulekjøring, skicross, halfpipe og big jump. I tillegg kommer anleggsformen park og vannhopp.

Innholdstype: Verktøy

Kulebakke

Denne artikkelen gir informasjon om bygging av kulebakke.

Innholdstype: Verktøy

Parallellslalåm

Dette verktøyet inneholder informasjon om parallellslalåm.

Innholdstype: Temaside

Ski- og snøanlegg

Du vil her finne nyttige linker til nasjonale og internasjonale forbund, anleggsmanualer, veiledere og mål til de ulike anleggstypene.

Innholdstype: Verktøy

Slalåm

Slalåm har den korteste løypa og de hurtigste svingene. Antall svinger er 30-35% av høydeforskjellen fra start til mål. Høydeforskjeller fra 120-220 m. Avstand mellom svingene er fra 6-13 m. Hver...

Innholdstype: Verktøy

Snowboardpark

Denne artikkelen gir informasjon om utforming av park.

Innholdstype: Verktøy

Snøpreparering for alpine grener

Denne artikkelen fra Norges Skiforbund gir informasjon om snøpreparering for nedfarter og elementer innen alpine grener.

Sider