IAKS-studietur til Hamburg

IAKS-studietur til Hamburg

Brukere har vurdert dette innholdet. Vi ville satt pris på din vurdering også. Logg inn og gi din vurdering!


I mai arrangerte International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) studietur til Hamburg for å se innovative idretts- og aktivitetsarenaer. I 2018 fikk Hamburg, som en av de første byene i verden, status som «Global active city» for deres arbeid med å sørge for at innbyggerne får økt folkehelse og en aktiv livsstil. Godeidrettsanlegg deltok på studieturen, og deler her informasjon og bilder fra de mange ulike fasilitetene som ble besøkt under studieturen.

Hvert år arrangerer International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) studietur til en by for å se og lære hvordan de arbeider for å skape gode idretts- og fritidsfasiliteter for sine innbyggere. I år gikk turen til Hamburg, som i 2018 fikk status som en «Global Active City» (global aktiv by) gitt av The Active Well-being Initiative (AWI). De andre som mottok denne statusen var Buenos Aires, Lillehammer, Liverpool, Ljubljana og Richmond.

AWI er en ikke-statlig organisasjon som arbeider for å forbedre livene til mennesker i deres lokalsamfunn, gjennom å fremme fysisk aktivitet, sport og velvære for alle. I en verden som står overfor økende helseproblemer, skal AWI-modellen legge tilrette for et mer bærekraftig byliv som igjen krever nye styringsformer. De tilbyr en serie standarder, verktøy og tjenester, testet med en gruppe pilotbyer, og gir byens ledere, deres lokalsamfunn og borgere mulighet til å drive forandring. Utvalgte byer er invitert til å delta i bevegelsen, og deres innsats blir sertifisert av «Global Active City-etiketten».

 

Til sammen var 38 deltakere fra ti nasjoner samlet til en felles studietur i Hamburg. I løpet av de to dagene fikk vi besøke sju ulike fasiliteter, samt noen bonusfasiliteter:

 • Eimsbütteler Turnverband, idrettssenter
 • Kaifu-Bad, gammelt, nylig renovert folkebad
 • Die Halle, Parkour Creation Center Hamburg,
 • Edeloptics.de og Schwimmhalle Inselpark, basketarena i en tidligere utstillingshall for blomster
 • World of Movement, friluftsaktivitetsområde
 • BGZ Süderelbe, undervisning- og samfunnssenteret i Neugraben-Fischbek
 • Barakiel Halle, Tysklands første og helt inkluderende sportshall

Alle fasilitetene ble grundig presentert av arkitekter, eier og/ eller operatører. Nedenfor følger informasjon og bilder fra de ulike fasilitetene. Alle bilder det ikke annet er opplyst, er tatt av Gode idrettsanlegg. 

 

Eimsbütteler Turnverband (ETV)

ETV er den fjerde største idrettsklubben i Hamburg, med i overkant av 15 000 medlemmer. De tilbyr aktiviteter innen over 30 forskjellige idretter, blant annet fotball, kampsport, håndball, friidrett, bordtennis, volleyball, dans og gymnastikk. Anlegget åpnet i 1910, den gang som en gymnastikkhall for en nyetablert turngruppe bestående av 60 menn. Anlegget har naturlig nok vært rehabilitert og utvidet siden den gang, og fremstår i dag som et stort anlegg for mange ulike aktiviteter og brukergrupper. Klubben planlegger nå et nytt idrettsbygg for å kunne svare på den økende medlemsmassen og etterspørselen etter flere aktivitetsflater.

Hovedhallen. Den opprinnelige idrettshallen ble bygget som en basishall av turnere for turnere. Under en større rehabilitering, ble gulvet hevet 5 meter for å kunne etablere en underetasje. I dag brukes hovedhallen til en rekke ulike aktiviteter, både til trening og fremvisninger. 

Anlegget fremstår som et flott idrettsanlegg med mange aktivitets- og flerbrukssaler. Ifølge ledelsen får de mye positiv tilbakemelding på at anlegget har en behagelig atmosfære med mye naturlig lysinnslipp. Særlig danserommet (til høyre), er svært populært, og de skulle gjerne hatt flere av denne typen rom. 

Etter at gulvet i hovedhallen ble hevet 5 meter, fikk de fristilt et stort areal. I denne underetasjen er det tilrettelagt for kampsport, der særlig fekting og judo er de fremtredende idrettene.

For å lese mer om ETV, gå til deres hjemmeside: Eimsbütteler Turnverband (ETV) 

 

Kaifu-Bad

Kaifu-Bad er Hamburgs eldste bad, opprinnelig bygget i 1985. 100 år som folkebad har gitt badet en kultstatus. Her møtes unge og gamle, familier og studenter, trendy og velutdannede seniorer. Badet sto stengt i flere år fordi de var redd taket skulle kollapse, men etter en svært omfattende renovasjon, kunne anlegget igjen åpne i 2016 med moderne løsninger utført i sin opprinnelige stil. Mer om renovasjonen kan du lese her: Kaifu-Bad – Historical baths saved by wood

I dag er dette et av Hamburgs mest populære badeanlegg. Det inneholder svømmebasseng, oppvarmet helårs utendørsbasseng, svømmebasseng med 50 meterbasseng og 10m hoppetårn, småbarnsområde og solterrasse, samt et stilig og romslig badstueområde.

Følgende fasiliteter er plassert innendørs etter rehabiliteringen i 2016:

 • svømmebasseng 21×10m
 • badstueområde med ulike dampbad, sauna og avslapningsrom
 • saltvannsbasseng med 17x11m basseng med et saltinnhold på 6%, utendørsterrasse og andre fasiliteter

Rett ved siden av innendørsbassenget i hovedbygningen er det et 25 °C oppvarmet utendørsbasseng med dimensjoner på 25×10 m og et område for solbading.

Ved siden av er det et større område med:

 • idrettsbasseng (50x20m) med 8 merkede konkurransebaner
 • dykkebasseng (30×20m), dykkesteder med høyder 1m, 3m, 5m og 10m
 • plaskebasseng med lekeutstyr
 • ca. 250×25m solbadområde

På den andre siden av svømmebassenget er det plen delvis dekket sitteplasser og solterrasse, slik kan området brukes som et fritidsareal på godværsdager. 

Badet er kommunalt drevet, og balanserer på grensen mellom å være et svømmeanlegg og en spa- og velværefasilitet. Det finnes mange ulike billettkategorier, men en dagsbillett til hele anlegget koster 18 euro, da kan du være der helt til det stenger 22:00.

Vi kunne naturlig nok ikke ta bilder inne i badet, da det var mange besøkende, men på hjemmesiden deres kan du se bilder og video av anlegget samt lese hva de tilbyr av aktiviteter og velvære.
Hjemmeisde: Kaifu-Bad

 

Die Halle - Parkour Creation Center Hamburg

Die Halle er det første anlegget for parkour i den nordlige delen av Tyskland. Anlegget ble etablert av en gruppe engasjerte utøvere som allerede hadde drevet med parkour og freerunning i mange år. Forskjellen på de to er at parkour har som mål å komme seg fra punkt A til B på den mest effektive måten som mulig, mens i freerunning kan du ta deg friheten til å stoppe opp på ulike punkter for å gjøre fascinerende bevegelser som spins, flips og figurer.

Prosessen med å etablere et eget anlegg i Hamburg, tok lang tid, til tross for god støtte av kommunen. Die Halle åpnet i 2017 i et gammelt industribygg, og har siden den gang blitt et unikt sted for bevegelse. Nå tilbyr de kurs, treninger og workshops i parkour, men det er også plass til en rekke andre bevegelsesarter som Capoeira, Calisthenics, AcroYoga og Tricking. Disse er med på å berike hallen. Erfarne idrettsutøvere kan prøve ut, bytte og oppdage nye bevegelsesarter i de åpne treningsøktene.

Prosjektgruppen i Die Halle jobber aktivt for integrering og inkludering gjennom idretten, og beskriver sitt miljø som fargerikt. Det skal være et sted for alle, vanskeligstilte barn og unge, barn med spesielle utfordringer eller som bærer på traumatiske opplevelser. Gjennom idrettsprosjektene bygger de hinder og overvinner de sammen - både fysiske og mentale hindringer. Det skal være en lavterskeltilbud, slik at så mange som mulig, uansett alder, religion, kjønn eller opprinnelse kan utøve sporten sammen. 

Venstre: Inngangspartiet til Die Halle. I og med at det er et gammelt industribygg har de utfordringer med å gjøre anlegget universelt utformet, men de har nå fått godkjenning for å kunne bygge en rampe til inngangspartiet. Midten: Sosial sone innredet som en stue med utsikt mot parkourhallen. Her kunne vi se foreldre, søsken og besteforeldre slappe av, spise og spille kort mens treningen pågikk i hallen. Høyre: Kampsport- og bevegelsestreningsrom. Under vårt besøk pågikk en trening i Capoeira for unge jenter.

Hjemmeside: Die Halle 

 

Edeloptics.de Arena og Scwimmhalle Inselpark

Bygningen som huser Edeloptics.de Arena og Scwimmhalle Inselpark ligger sentralt i bydelen Wilhelmsburg. Med tog (S-Bahn) tar det 8 minutter fra sentralbanestasjonen i Hamburg. Wilhelmsburg er en bydel der kun 10% av innbyggerne er tyskere, altså et lokalsamfunn bestående av mange ulike kulturer, religioner og språk. Tidligere hadde bydelen et dårlig rykte, men i nyere tid har det vært en satsning på utbygging og tilrettelegging for å skape en attraktiv bydel. Blant annet har bydelen mye ny, sprek arkitektur med fokus på bærekraftige løsninger og energieffektivitet.

Selve idrettsbygget ble i sin tid bygget som en markedshall i forbindelse med en stor internasjonal blomsterutstilling (2013 International Garden Exposition) avholdt i Hamburg i 2013. Det som er interessant er at det allerede før byggingen, ble bestemt hva bygget skulle brukes til etter blomsterutstillingen. Det ble bestemt at det skulle bli en idrettshall og en svømmehall, og dermed kunne de bygge etter de krav og behov idrettsanleggene ville ha. En langsiktig tankegang om fremtidig bruk og behov, som alle kan lære av!

Den tidligere markedshallen hvor blomsterutstillingen fant sted, er i dag en basketballarena for bydelens basketballkubb. Klubben har alt fra lavterskeltilbud til eliteserielag, og alle er like velkomne i hallen. De ønsker at barn og unge skal bli inspirert av elitespillerne, og gi de motivasjon til å drive på med basket.

Arenaen ble åpnet i slutten av 2014, og er en 3400-seters flerbrukshall for idrett, store arrangementer og hjemmebane for Hamburg Towers, Bundesliga rullestolbasket BG Baskets Hamburg og ungsomlaget Piraten Hamburg.

Med rundt 3300 kvadratmeter gulvareal, teleskoptribune, to LED-skjermer og 282 kvadratmeter sosialsone inkludert en bar og et fullt utstyrt kjøkken, er hallen godt egnet til både offentlige arrangementer og selskaper, og tilbyr et bredt spekter av muligheter og oppsett. Dette er naturlig nok også en viktig inntektskilde til hallen. I 2017 ble det arrangert rundt 100 arrangementer i hallen. Arenaen var utlånt som valglokale da vi var på besøk, så for å se bilder av anlegget anbefaler vi derfor å besøke hjemmesiden der de har et eget bildegalleri. Hjemmeside: Edeloptics.de Arena

 

Schwimmhalle Inselpark

Ettersom vi ikke fikk gjennomført befaringen i Edeloptics.de Arena på grunn av det pågående valget, fikk vi anledning til å besøke svømmehallen som ligger i samme bygg, Schwimmhalle Inselpark. Svømmehallen åpnet i 2013 etter å ha blitt bygget på rekordtid (18 måneder) og kostet 19 millioner euro. Anlegget ble bygget med basseng etter internasjonale mål for vannsport, og brukes blant annet av Hamburgs vannpoloutøvere. Hallen består av:

 • Flerbruksbasseng (28 grader, 25x17m, dybde 0,80-3,80m)
 • Hoppanlegg (1m og 3m)
 • Kursbasseng (10,5x7m, dybde 1,30m) med massasjedyser
 • Barnebasseng (5x7m, dybde 0-0,50m)
 • Vegg som kan åpnes/ åpningsvindu (40x8m) til uteområdet om sommeren

Et flott svømmeanlegg med mye naturlig lys gjennom store vindusflater, gjennomgående fargetema og kreative løsninger for å bryte opp det ellers tradisjonelle anlegget. Som for eksempel tribunen som ligger som en oransje boks i rommet med en kapasitet på opp mot 200 tilskuere. Utformingen gjør at man sitter lunt med god sikt til bassenget uten å være på utstilling. Mens vi besøkte hallen var det skolesvømming, og tribuneområdet ble brukt som samlings- og undervisningssted.

Hele den 8-meter høye veggen til høyre kan åpnes. Når veggen er åpnet gir det de besøkende en følelse av å være utendørs. Drifter av anlegget påpekte at veggen som regel ikke åpnes helt, da det fører til at det blir kaldt i anlegget. Det de gjør, er å åpne den delen ved stupetårnet, og lar den delen av veggen ved barneanlegget være lukket. De ser også på løsninger for å forhindre gress og annet avfall som naturlig nok blir dratt inn i bassenget når badende har mulighet for å gå inn og ut. Til nå lar de det bare være og tar konsekvensene som følger. For å se hvordan anlegget ser ut med veggen åpen kan du gå til hjemmesiden deres. Hjemmeside: Schwimmhalle Inselpark

 

ParkSportInsel -"Welt der Bewegung" (World of Movement)

"Welt der Bewegung" (Verden av bevegelse) er et stort område i Wilhelmsburg, som ble opprettet ved inngangen til en park ved siden av Edeloptics.de Arena i forbindelse med blomsterutstillingen. Vi fikk møte parkens konseptuelle skaper og byutvikler, Beate Wagner-Hauthal, som nå driver anleggene gjennom organisasjonen ParkSportInsel. Aktivitetsparken aktiverer opptil 2000 personer med sitt brede tilbud. I parken finner du også en klatrehall, Nordwandhalle og en utendørs tau-/klatrepark, HanseRock-Hochseilgarten (begge kommersielt drevet), en stor skatepark på 1800 kvm, som også er tilrettelagt for rullestolbrukere, en utendørs basketballbane og et stort sandbaneområde for ulike sandaktiviteter. I tillegg er det et løypenett for løping og sykling på mange kilometer med tilknytning til parken. Parken fremstår som en nyskapende tilnærming, spesielt med hensyn til samarbeidet mellom idrettsforeninger, og private og kommunale operatører.

Les mer om prosjektet her (NB! rapporten er på tysk): ParkSportInsel Hamburg – den öffentlichen Raum mit Sport bespielen

En stor skatebowl som under besøket ble brukt til lek og aktivitet av en besøkende barnehage med barn i alderen 3-4.år. Ingen skateboard, men allsidig brukt til løping, klatring, rusjing, hvilested, utforskning av egne ferdigheter og lek. Den lange grafittiveggen til venstre, blir hvert år dekorert på nytt av lokale grafittikunstnere under et felles arrangement.

Venstre: Stier utformet som løpebaner. Midten: Aktivitetsparken består av mange ulike elementer for egenorganisert aktivitet. Høyre: Vannfotballbane (til vanlig med vann). Meget populær i følge guiden, særlig på godværsdager - naturlig nok.

Hjemmeside: ParkSportInsel

 

HanseRock - klatrepark

Klatreparken HanseRock er en av de kommersielle aktørene som får være en del av "verden av bevegelse". Her må man kjøpe inngang av de som driver parken, og gjennomgå et sikkerhetskurs før man får boltre seg i den store klatreparken. 

Klatreparken er bygget opp for de fleste mestringsnivåer, fra nybegynner til viderekommende, gjennom fem deler navngitt etter verdens kontinenter. Hjemmeside: HanseRock

 

Nordwandhalle 

Vi fikk også anledningen til å stikke innom klatreanlegget Nordwandhalle for en liten titt på dette store klatreanlegget som ligger midt i aktivitetsparken. 

Nordwandhalle er et stort klatresenter som blir drevet kommersielt. Til sammen har det rundt 4500 kvm med veggflater utstyrt med mer enn 320 klatreruter samt et buldreområde. I tillegg er det klatreruter på byggets ytre fasade. Klatrehallen har med alle de kurs og arrangementer de tilbyr, blitt svært populær for mange ulike brukergrupper og bidratt til et sterkt klatremiljø i Hamburg. 

Klatreanlegget fremstår som et lyst klatresenter på grunn av det naturlige lysinnslippet, og med så mange klatremuligheter for ulike ferdighetsnivåer, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor anlegget har blitt så populært.

Hjemmeside: Nordwandhalle

 

BGZ Süderelbe

BGZ Süderelbe åpnet i 2012, og har siden den gang vært et utdannings- og felleskapssenter i bydelen Neugraben. Sju partnere arbeider på det ca. 17 500 kvadratmeter store området med et felles fremtidsrettet konsept "under ett tak", for å tilby utdanning, fritid, kultur, idrett og rådgivning. Et spesielt høydepunkt for BGZ Süderelbe og hele nærområde , er skole-, sport- og arrangementshallen "CU Arena" med en publikumskapasitet på 2000 personer. BGZ Süderelbe driver et stort nettverk med sosialt engasjert organisasjoner og institusjoner fra området rundt. Både internt samarbeid og eksternt nettverk blir koordinert av senterledelsen.

Undervisnings- og møterom, utendørsanlegget og idrettshallen er tilgjengelig for publikum i ubrukte tider. Tildeling administreres av senterledelsen, og er basert på en fellesavtale mellom partnerne i BGZ Süderelbe og en spesiallaget tariffmodell som knytter kostnadsnivået opp mot type bruk. Dette for at særlig distriktsrelaterte aktiviteter kan utføres billig og sikre de "førsterett". Dermed tilbyr BGZ Süderelbe bokstavelig talt alle innbyggerne i regionen en rekke aktiviteter, og den kommunale infrastrukturen utnyttes optimalt.

Venstre: Idrettshallen i CU Arena med 2000 seter. Spørsmålet er om det er nødvendig å bruke så mye areal til tribuner, når de som drifter hallen sa det kun er store arrangementer i hallen en til to ganger i året? Midten: Anlegget har gjennomgående merking og skilting for at alle skal forstå og komme seg rundt i anlegget. Høyre: Skole og barnehage med utendørsområde. 

Hjemmeside: BGZ Süderelbe 

 

Barakiel Halle

Barakiel Halle er Tysklands første, og så langt eneste, fullstendig inkluderende idrettshall, drevet av Evangelische Stiftung Alsterdorf (en stiftelse innen den protestantiske kirke). Idrettshallen består av en trippel-sal der design og innredning er utformet for å gjøre lettere for personer med nedsatt funksjonsevne å delta i idrett. Blant annet med induksjonsløype for døve eller hørselshemmede, et gjennomgående fargetema for de ulike dørfunksjonene, spesiell akustisk demping for de med dårlig hørsel, blinkende klokker, brede korridorer og døråpninger, store lagerrom for lagring av plasskrevende utstyr som rullestoler og mye mer. De planlegger også et utdanningssenter i tilknytning idrettshallen, der de kan undervise nye og etablerte trenere i hvordan man kan tilrettelegge aktiviteter for ulike brukergrupper med spesielle behov.

Venstre: Store lagerrom med brede porter langs hele kortsiden i idrettshallen. Høyre: Klatrevegg med heisemuligheter og andre hjelpemidler slik at den kan brukes av - alle uansett fysisk forutsetning.

Venstre: Inne i lagerrommene er det god plass til oppbevaring av plasskrevende utstyr som rullestoler. Midten og høyre: Det er mange små løsninger og detaljer som gjør anlegget inkluderende. Blant annet er alle rom godt merket med store skilt med tekst og punktskrift. Skiltene som sier hva slags rom det er, er også utformet som en pil som indikerer hvor man finner håndtaket, og dårhåndtakene er plassert lavere for å være bedre tilpasset de i rullestol. 

Hjemmeside: Barakiel Halle

 

Nøkkelpunkter

Hamburg er en av de første byene som har fått status som «Global active city». Et av hovedpunktene i deres strategi er at man må skape muligheter for å aktivisere innbyggerne. Folk liker ikke å bli tvunget til aktivitet, men dersom man planlegger byen strategisk med fokus på naturlig logistikk med muligheter for både spontan og planlagt, organisert og egenorganisert aktivitet, kan man aktivisere mange flere. Blant annet ved å godt tilrettelagte gang- og sykkelveier.

Fremtidsrettet tenking og en god strategi innarbeidet i kommunen gir bærekraftige resultater og god utnyttelse av ressurser. Dette kom til syne i blant annet markedshallen bygget til blomsterutstillingen i Wilhelmsburg, men som fra før byggestart ble bestemt å være en idrettshall og svømmehall da utstillingen var ferdig.

Det som peker seg ut fra befaringene av de ulike idrettsanleggene er den gjennomgående strategien om å koble skolen og den organiserte idretten sammen for å skape et bredt og varierende aktivitetstilbud for barn og unge. De bygger idrett- og kulturarenaer nært skoler og barnehager for å få dette samarbeidet til å fungere i praksis og gir brede tilbud både innen idrett og kultur. Flere steder har de bygget opp disse fasilitetene før boligutbygging, nettopp for å gjøre området mer attraktivt, levende og få folk til å ha lyst til å flytte dit.

Fornøyde deltakere samlet foran rådhuset i Hamburg. Foto: Klaus Meinel (IAKS)

 • Du kan også lese om studieturen i den nyeste utgaven av sb-magazine 3/ 19 (side 8-11)

 

IAKS-kongressen 2019

Neste arrangement fra IAKS er den 26. Internasjonale IAKS-kongressen i Köln, Tyskland 5-8. november 2019. IAKS-kongressen er et årlig internasjonalt møtested for alle som interesserer seg for sports- og fritidsfasiliteter, svømmeanlegg, rekreasjonsområder og urban design. Under kongressen vil det være paneldiskusjoner, foredrag og workshops med tema som illustrerer fremtidige trender. Årets kongress skal blant annet ta opp:

«Hvordan kan byer imøtekomme den globale etterspørselen å tilby mer plass til borgere for aktiv og sunn livsstil? Hvordan kan offentlige myndigheter fremme fysisk aktivitet, sport for alle og rekreasjon til lokalsamfunn med voksende mangfold? Sosial bærekraft er nøkkelen til fremtiden for byliv, og det krever nye måter å programmere på, samt unike og kreative løsninger for design, integrering og drift av sports- og fritidsfasiliteter.

Se hele programmet her: Programme of the 26th IAKS Congress

Annen informasjon

153 resultat(er)
Nedenfor vil du finne relatert innhold.
Innholdstype: Publikasjon

"Eksperter i team": Nyskapende aktivitetsarena i Snillfjord (2019)

Utgangspunktet for dette EiT-prosjektet var å utvikle en aktivitetsarena på Krokstadøra som forbedrer oppvekstsenterets og idrettslagets fasiliteter, legger til rette for fysisk aktivitet for...

Innholdstype: Aktuelt

20 millioner til viktig anleggssatsing

Som en del av anleggspolitisk program for 2018 har Kulturdepartementet satt av ekstraordinære midler til en særskilt tilskuddsordning beregnet for etablering av tilleggsarealer til idrettshaller....

Innholdstype: Aktuelt
Illustrasjon av Blåbærhaugen sykkelpark (Dora Galveia, Hipp Hurra AS)

Aktuelt fra Blåbærhaugen sykkelpark i Harstad

I Blåbærhaugen Sykkelpark skal det legges til rette for at små og store i alle aldre og på alle nivå, ut i fra sine forutsetninger, kan drive med sykkel og oppleve idrettsglede, utvikling og mestring...

Innholdstype: Forbildeanlegg
Foto: Petter Solheim

Alexander Dale Oen Arena

Olympisk standard er stikkordet som beskriver arenaen. Samtidig er det laget slik at alle brukergrupper skal kunne nyte og benytte anlegget. Her kan du svømme i et 50-meters basseng med høy...

Innholdstype: Veiledere

Anlegg for kampidrett - Planlegging, bygging og drift

Kulturdepartementet og kampidrettsforbundene (Norges Bokseforbund, Norges Bryteforbund, Norges Fekteforbund, Norges Judoforbund, Norges Kampsportforbund og Norges Kickboxingforbund) har i samarbeid...

Innholdstype: Veiledere
Anleggshåndbok for svømmeanlegg

Anleggshåndbok for svømmeanlegg

Anleggshåndboken er utarbeidet av Norges Svømmeforbund. Håndboken skal fungere som en veileder for svømmeklubber/ svømmegrupper i fleridrettslag, som har behov for økt tilgang til svømmeanlegg, eller...

Innholdstype: Aktuelt

Anleggsnytt fra særforbundene

Den siste tiden har mange særforbund kunnet glede seg over nyåpnede idrettsanlegg rundt om i Norge. Her har vi samlet informasjon fra Norges skiforbund, Norges Vannski og Wakeboard forbund og Norges...

Innholdstype: Verktøy

Arenakrav topphåndball

Arrangementene er elitehåndballens viktigste utstillingsvindu. Som et vesentlig element i arrangementet er selve spillearenaen. Norges Håndballforbund anser at arenaen er av så stor betydning for...

Innholdstype: Publikasjon

Artikkel: Effektiv energibruk i svømmeanlegg (2016)

Det er kjent at svømmeanlegg er dyre i drift og at de ikke sjeldent må legges ned fordi det ikke finnes nok penger til å utbedre bygningsskader. Svømmeanlegg er en veldig komplisert bygningstype som...

Innholdstype: Publikasjon

Artikkel: Hvordan påvirker UV-bestråling luftkvalitet i innendørs svømmeanlegg? (2018)

Det er kjent at det dannes mer trihalometan (THM), sammen med andre desinfiserings- biprodukter (DBP) i vannet, ved bruk av UV-bestråling. Samtidig reduserer UV-bestråling konsentrasjonen av bundet...

Sider